DSVSA a anunțat că la nivelul județului Olt s-a aprobat Strategia de Supraveghere, Prevenire și Control a Pestei Africane Porcine, după apariția, în județele Tulcea și Satu-Mare, a cazurilor de pestă porcină africană, atât la porcii mistreți, cât și la cei din gospodăriile populației. O serie de măsuri au fost deja adoptate, totodată fiind comunicate recomandări către populație.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt s-a întrunit vineri, 29 iunie 2018, pentru a aproba Strategia de Supraveghere, Prevenire și Control a Pestei Africane Porcine, medicii veterinari de liberă practică au fost pregătiți să intervină în cazul apariției focarelor de peste procină africană, iar gestinarii fondurilor de vânătoare au fost de asemenea avertizați că au o serie de obligații, printre care și raportarea cazurilor de mortalitate în rândul porcilor mistreți.
Doar trei târguri autorizate în Olt
Deși cele două județe în care au apărut cazurile de peste porcină africană nu sunt vecine Oltului, pericolul de apariție a focarelor nu este exclus, prin urmare controalele în județ vor fi, cel mai probabil, intensificate, autoritățile asigurându-se că se respectă legislația privind circulația și comercializarea animalelor în târguri.
DSVSA Olt insistă ca populația să înțeleagă și să cumpere sau să vândă animale numai în spații autorizate, iar aceste animale să fie crotaliate și să aibă certificat sanitar-veterinar de sănătate. În județul Olt sunt autorizate doar trei târguri, deși funcționează mult mai multe. Aceste trei târguri sunt: Slătioara, Colonești și Grojdibodu. Încălcarea legislației specifice care reglementează condițiile de comercializare a animalelor poate aduce amenzi între 600-1.200 lei în cazul persoanelor fizice și 3.000 – 6.000 lei pentru persoanele juridice.

Cum țineți boala departe de porcii din gospodărie

O serie de recomandări au fost, de asemenea, adresate populației, toate primăriile din județ primind adrese și având obligația, ca, de altfel, și medicii veterinari, să le aducă la cunoștința fermierilor.
Iată câteva dintre acestea:
– nu intrați în adăpostul animalelor cu hainele pe care le-ați purtat pe stradă;
– puneți la intrarea în adăpost o tăviță cu paie îmbibate în soluție slabă de sodă caustică;
– creșteți porcii în spații îngrădite, fără posibilitatea de a intra în contact cu animalele din alte gospodării sau cu alți fermieri;
– nu hrăniți animalele cu resturi/spălături/lături provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
– nu scoateți vierii sau scroafele, în scop de montă, în alte gospodării;
– nu cumpărați porci din locuri neautorizate, fără crotalie și fără certificat sanitar veterinar de sănătate;
– nu folosiți pentru hrănirea animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că alte animale ar fi putut intra în contact cu aceasta;
– anunțați cazurile de mortalitate medicilor veterinari de liberă practică.
– DSVSA Olt a pus la dispoziție și două numere de telefon pentru anunțarea oricărui eveniment legat de suspiciunea de pestă porcină africană: 0372/753837; 0372/753838.

Alina Mitran
Lucrează în presă din 2000 și ceea ce a început ca un hobby s-a transformat într-o profesie. A absolvit Facultatea de Finanțe, Bănci, Asigurări și Burse de Valori, dar a ales presa scrisă, un domeniu care i-a oferit cele mai mari satisfacții profesionale. S-a alăturat echipei Gazeta de Sud în 2004.