10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlt"Caravana Meseriilor", încercarea angajatorilor de a-i atrage pe viitorii absolvenți de gimnaziu spre liceele tehnice

„Caravana Meseriilor”, încercarea angajatorilor de a-i atrage pe viitorii absolvenți de gimnaziu spre liceele tehnice

Sute de elevi de clasa a VIII-a au poposit, joi și vineri, în fața standurilor de lucru pe care firme cunoscute din industria automotive le-au pregătit pentru a le arăta ce presupune o meserie sau alta.

„Caravana Meseriilor“, o acțiune organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană și mai multe firme importante din industria automotive din țară a ajuns joi, 3 mai 2018 la Colegiul Tehnic Metalurgic, iar vineri, 4 mai, la Colegiul Tehnic „Alexe Marin“ din Slatina, publicul țintă fiind elevii de clasa a VIII-a care peste foarte puțin timp vor susține examenul de Evaluare Națională și vor face opțiunea pentru liceu.
Deși cifrele încă arată îngrijorător, ținta ca 60% dintre elevii școlarizați să fie înmatriculați în învățământul profesional și tehnic încă nefiind atinsă, angajatorii care caută, de ani buni, forță de muncă bine instruită și nu găsesc și-au schimbat strategia. Mulți au optat deja să susțină elevii interesați de învățământul dual, asigurând, pe lângă bursa de 200 lei lunar pe care o asigură statul, alți 200 lei, o masa caldă și echipament de protecție pentru stagiul practic. Caravana Meseriilor, care a străbătut deja Prahova, Argeșul și Doljul, și care va ajunge în perioada următoare în alte câteva județe, și-a propus, însă, mai mult de atât, încercând să-I apropie pe viitorii absolvenți de gimnaziu de învățământul tehnic ți explicându-le ce înseamnă, efectiv, să practice o meserie sau alta. Au venit pregătiți cu standuri de lucru, astfel că elevii au putut încerca un simulator de sudură, au văzut cum lucrează un robot controlat cu ajutorul programelor informatice etc., tehnica fiind cu mult peste ce, din păcate, folosesc și astăzi colegiile tehnice.
Angajatorii au înțeles, de altfel, de vreme bună că școala nu are dotările necesare pentru a-I pregăti pe elevi pentru nevoile pieței muncii, iar astăzi perioadele de practică se desfășoară, în baza contractelor de colaborare între unitățile școlare și angajatori, la cei din urmă.
„Învățământul dual înseamnă posibilitatea de a oferi pieței muncii tineri bine pregătiți, în meseriile cerute de către operatorii de pe platforma noastră industrială, ținând cont de faptul că sunt din ce în ce mai multe cereri pentru muncitori calificați. Considerăm că învățământul dual vine în întâmpinarea acestei solicitări și sperăm din tot sufletul ca din celălalt an școlar să înmulțim numărul de clase“, a declarat inspectorul școlar pentru învățământ tehnic din cadrul IȘJ Olt, prof. Vera Rachina.
În Olt, în anul școlar care se încheie a funcționat o singură clasă de învățământ dual, la Colegiul Tehnic Metalurgic, realizată cu spijinul societății ALRO S.A.. Din toamnă, însă, alți trei angajatori – Prysmian, Beckaert și Pirelli – au făcut solicitări pentru clase de învățământ dual, la Colegiul ethnic Metalurgic și Colegiul Tehnic „Alexe Marin“, societățile industriale cerând să-și selecteze elevii pe bază de interviu.

Viitorii absolvenți nu știu clar ce vor

Dacă angajatorii și-au identificat nevoia și au făcut și planul pentru a-și asigura forță de muncă instruită, elevii care termină gimnaziul nu știu, în schimb, spre ce se îndreaptă. Pe cei mai mulți părinții îi orientează în continuare spre liceele teoretice, văzându-I pe viitor absolvenți de facultate, pentru liceele tehnice baza de selecție rămânând, din păcate, marea masă a celor cu medii mici și note slabe la examenul de Evaluare Națională. Elevilor, cel puțin celor care au venit să vadă ce le propune Caravana Meseriilor, nu le este deloc clar ce vor face din septembrie. „Încă nu m-am gândit, să vedem unde mă repartizează“, au răspuns cel mai des elevii, prea puțini fiind cei care și-au ales cu adevărat o meserie și au fixat drept scop admiterea la un liceu anume.
„ În cele mai multe cazuri, părinții decid, ei nu neapărat că sunt ușor influențabili, dar își ascultă părinții. Alegerea depinde și de nivelul dumnealor (n.r. – părinților) de studii, spre ce au studiat vor să-i îndrepte, dar iau în calcul și alte lucruri, se gândesc la posibilitățile de navetă, la program, să nu ajungă târziu acasă…“, a explicat profesorul Adrian Mitru, care a însoțit un grup de 18 elevi de la Școala Gimnazială din localitatea Valea Mare. În școala de la Valea Mare sunt 23 elevi de clasa a VIII-a, însă doar opt dintre aceștia, a mai spus profesorul, au ales să urmeze învățământul profesional sau tehnic.
„Toată campania a pornit din necesitatea de a revigora forța de muncă, și-atunci ne-am zis – dacă nu se face la nivel national ceva, atunci hai să facem noi, cu forțele pe care le avem, în toate orașele în care ei (n.r. – angajatorii) au nevoie și interes. Ne dorim cu mare drag s-o extindem și să fie o caravană „pe bune“, cu autocare, să poposim cumva la școli, astfel încât copiii să participe la experiențe, să nu se mai pună problema de transport. Unii chiar sunt interesați, și stau și-ascultă, se uită, sunt curioși să încerce, alții, din ce-am văzut eu, sunt așa… Foarte mulți mi-au răspuns «nu știu ce vreau să fac», și suntem în luma mai.“, a declarat Matilda Soare, reprezentanta Camerei de Comerț Româno-Germane, unul dintre organizatorii evenimentului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS