Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” al județului Olt recomandă cetățenilor care aleg să meargă la grătar, în minivacanța de 1 Mai, să respecte următoarele măsuri preventive:
– respectaţi  instrucţiunile de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse  de personalul silvic;
– nu aprindeţi focul în pădure pe timp de vânt;
– înainte de aprinderea focului, curăţaţi locul de materiale care se pot aprinde uşor;
– păstraţi lângă foc o rezervă de apă, pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde;
– sunt interzise accesul cu autovehicule personale pe drumurile forestiere şi aprinderea focului la o distanţă mai mică de 100 m de liziera pădurii;
– sunt interzise fumatul şi focul deschis, instalarea corturilor, parcarea autoturismelor precum şi aprinderea grătarelor în alte locuri decât cele amenajate special;
– nu lăsaţi copiii să se joace cu focul;
– stingeţi cu apă sau pământ focul, cărbunii încinşi sau jarul înainte de a pleca din locul unde aţi petrecut.
Conform Legii numărul 54/2012, privind desfășurarea activităților de picnic, administratorii zonelor amenajate pentru picnic și cetățenii care participă la activități de picnic au obligația respectării măsurilor de prevenire a incendiilor. Actul normativ prevede sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor stabilite, iar valoarea amenzilor este de la 300 la 5000 de lei.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.