12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltLegumicultori rămași fără solarii în urma viscolului

Legumicultori rămași fără solarii în urma viscolului

Zăpada căzută în cantități mari le-a distrus câtorva legumicultori din Olt solariile, în timp ce cei mai mulți sunt ținuți în loc de temperaturile scăzute și pierd răsadurile.

Vremea rea îi costă mult pe legumicultori, care, cei care se pot baza pe solarii bine făcute, rezistente, înregistrează costuri uriașe pentru menținerea temperaturii optime pentru culturi, în timp ce fermierii care nu au avut bani să investească în infrastructură au pierdut și ce-au avut. Câteva solarii s-au prăbușit cu totul în județ, în altele a fost nevoie să se taie folia pentru a se salva structura, zăpada grea punând în pericol construcția.
„Cam de azi-noapte de pe la 2,00 legumicultorii sunt între solarii, dau zăpada la o parte. În jurul orei 5,00 s-a intensificat ninsoarea. Avem un solar căzut la Izbiceni, de mici dimensiuni, alte patru la Giuvărăști, vechi, pe structură din lemn. La Tia-Mare a nins mult și legumicultorii au fost nevoiți să taie folia“, a declarat, vineri-dimineață, directorul-adjunct al Direcției de Agricultură Județene Olt, Ion Anuța.
Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel,a declarat la rândul său că pagubele, pe care fermierii încă nu le-au cunatificat, încă se produc. Răsadurile nu pot fi plantate în solariile neîncălzite, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că fermierii riscă să le piardă. Fermierii care au instalații de încălzire și au culturi plantate continuă să se aprovizioneze cu combustibil, consumul fiind enorm în luna martie.
„Sunt afectați cam în tot județul, am primit telefoane și fotografii de peste tot. Și nu e numai asta, e vorba și de faptul că nu mai putem ține pe loc răsadul, care a crescut, se depreciază, aceasta era și perioada de plantat în solariile neîncălzite. Legumicultorii au pagube considerabile, a crescut și consumul de combustibil, au fost nevoiți să cumpere mai mult să poată să întrețină temperatura optimă. Legumiculturii sunt din nou la mâna lui Dumnezeu, de fapt agricultura, că nu doar noi avem de suferit. Poate vom obține cel puțin o prelungire a perioadei de valorificare a tomatelor în program, având în vedere condițiile. Asta e, asta ne-a adus zăpada berzelor, cum se spune în popor. Acum, dacă mai vine și cea a mieilor….“, a declarat Ion Păunel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS