16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltScandal pe islazul din Piatra-Olt (VIDEO)

Scandal pe islazul din Piatra-Olt (VIDEO)

Aproape 40 de crescători de animale care au depus la Primăria Piatra-Olt, din județul Olt, solicitări pentru a putea închiria suprafețe de pășune din izlazul localității au rămas fără izlaz, după ce, în ultima ședință de consiliu, consilierii PSD au refuzat aprobarea amenajamentului pastoral al localității. Crescătorii acuză că la mijloc ar fi interese ascunse, viceprimarul localității se apără și spune că vrea doar ca toți crescătorii să aibă șansa de a-și paște animalele, nu doar cei care au depus cereri.

Scandalul iscat în urma ședinței din 28 februarie 2018, ultima zi, de altfel, în care amenajamentul pastoral al localității mai putea fi aprobat, astfel încât crescătorii de animale să poată închiria suprafețele și să solicite la APIA subvenția pentru pășune, este departe de a se fi încheiat. În acea ședință, consilierii ar fi trebuit să aprobe mai întâi amenajamentul pastoral, acesta fiind un regulament care asigură cadrul pentru exploatarea pășunilor timp de 10 ani. Acest amenajament a fost realizat cu sprijinul Direcției Agricole Județene, cum s-a întâmplat în cazul altor 40 de localități din județ (restul, până la 112, nu îl au). Aprobarea ar fi trebuit să fie o formalitate, mai mult, acuză crescătorii de animale, iar varianta este susținută și de primarul localității, Tudor Udrescu (PSD), înainte de acest moment consilierii PSD, dar și cei ai opoziției, s-ar fi pus de acord pe marginea aprobării proiectului. În ședință, în schimb, fără de veste, consilierii PSD nu au mai fost de acord, în timp ce consilierii PNL au rămas nedumeriți de cele întâmplate.
Culmea, primarul este înregimentat PSD, dar îi susține pe crescătorii de animale, în timp ce viceprimarul Nicușor Rada, tot PSD, spune că de fapt s-ar încerca atribuirea unor drepturi doar către acei crescători de animale care au depus solicitări la primărie, în defavoarea altora care, neștiind care sunt procedurile legale, și având și animale mai puține, ar rămâne, astfel, fără posibilitatea de a mai pășuna.

„Promisiunea a fost că ne dă izlazurile. Am făcut cereri. S-a repartizat pe zone. Acum să dăm în cap la animale?“

Conform amenajamentului pastoral, la Piatra-Olt, pe întreg teritoriul localității, sunt aproape 430 de hectare de pășune. Cereri la primărie, anexând datele de la medicul veterinar necesare, au făcut 37 de crescători de animale, pentru aproximativ 4.000 de animale – vaci, oi, capre. Crescătorii care s-au adresat cu cereri spun că animalele nici nu ar fi mult mai multe și că puțini sunt cei care să nu fi venit cu cereri. Oricum, și acestora li s-ar permite accesul pe izlaz.
„Domnu Nicușor, vicele orașului, nu a fost de acord și a impus consiliul, partea PSD-ului, să nu voteze această lege. Am 300 de oi și 11 vaci, le pasc pe fostul izlaz al primăriei. Dar e ilegal ce facem, nu avem drept de pășunat. A fost abuziv. Promisiunea a fost că ne dă izlazurile. Am făcut cereri. S-a repartizat pe zone. Am făcut cereri la primărie, s-a repartizat pentru fiecare zona, unde să decidă izlazul, și acum aflăm că nu mai avem dreptul. La o săptămână trebuia să venim cu adeverință de la medicul veterinar, cu numărul de efective. Avem aicea deja depuse. Eu reprezint pe fata mea. Pe efectiv am 174 capete de caprine, plus care s-au înmulțit, pentru că e fătarea. Le dau în cap la animale, cum să le dau?!“, s-a plâns un crescător, în timp ce altul vorbește chiar de altfel de interese. „E un interes pentru săpături, doamnă, să scoată piatra din izlaz. Noi nu avem, efectiv, la ora actuală, niciun fel de suprafață. Dacă vrem să dezvoltăm orașul, comuna, creați-ne nouă facilități. Domnu primar ne-a spus că ni-l dă, ne-a spus ce să facem… Oprescu (n.r. – președintele CJ Olt) are cariera la Piatra și sapă. Deja au sondat. Noi am luat înjurături că i-am votat, și-acuma…“, a spus acesta.
Viceprimarul localității, care are o relație de rudenie cu președintele CJ Olt, Marius Oprescu (sunt cumnați), spune că hotărârea consilierilor nu are niciun fel de legătură cu cele insinuate de crescători. „Exclus, exclus așa ceva, avem cărți funciare pe toate suprafețele, le vom da,tot la crescătorii de animale, dar la toți, nu la 11-12 prieteni ai unora. Să facă o asociație în care să fie cuprinși toți și le închiriem acestei asociații“, a spus viceprimarul.

„În urmă cu un an de zile am închiriat o suprafață de pășune și cred că ceilalți crescători de animale au văzut că mai bine ca pășunea să fie în administrarea dânșilor. În consecință, pentru anul acesta noi am legătura cu dânșii și i-am îndrumat să facă solicitări pentru închirire de izlaz. Ne ajută și pe noi, și pot să vă dau câteva date și mai ales îi ajută și pe dânșii. Primesc și subvenții și pot să obțină o iarbă de calitate pentru că e adânșilor și știu ,ult ai bine să o întrețină“, a detaliat primarul ce demersuri s-au făcut. Nu-și poate explica, în schimb, ce s-a întâmplat în ședința de consiliu local, când, spune, a fost la fel ed surpins ca și Opoziția. Consiliul local este obligat, pe de altă parte, să aprobe amenajamentul pastoral. Prin neaprobarea amenajamentului a căzut și cel de-al doilea proiect, prin care se aprobau caietul de sarcini și procedura de închiriere.
Ședința de consiliu nu a fost, de altfel, lipsită de scâtei. Funcționarul din cadrul biroului Urbansim a fost solicitat să le ofere consilierilor detalii tehinice, dar de aici s-a ajuns, a spus funcționarul, inclusiv la jigniri pe care le-ar fi primit din partea viceprimarului.

„Pe cine deranjează că pășunile rămân publice, pe cei care au interesul să ia subvenția pe 10 ani?!“

Acuzat, de unii direct, de alții voalat, că ar avea interes ca pe o parte de izlaz să exploateze piatră, președintele Consiliului județean Olt spune că la Piatra-Olt s-a luat pur și simplu o decizie politică, motivată de faptul că aleșii locali PSD nu au vrut să și-i pună în cap pe crescătorii de animale care ar fi rămas pe dinafară.
„Nu se poate. Destinația izlazului nu poate fi schimbată, ca să ieșim din sfera asta, că nu știu cine are vreun interes privat pe-acolo.Poate ei au interese private. În al doilea rând, acolo recensământul din Piatra-Olt spune că sunt nu știu câți crescători de animale, nu trei ciobani. Nu poți să dai toată pășunea, timp de 10 ani, la trei ciobani, și restul localității să-l lași fără să aibă dreptul să intre. Ăla poate să-și îngrădească și să spună că restul nu mai au voie. Și restul, care sunt vreo 200 de crescători de animale, unde se duc să pășuneze? Exclus să nu-i lase cineva să pășuneze, că acum pășunează toată lumea. Vrei să-ți spun eu care e interesul în spatele chestiei ăștia? Interesul e că ăia trei ciobani, pe mână cu ăla de la Urbanism și cu primarul, au interesul să pună mâna pe pășuni pe 10 ani. E o hotărâre politică pe care au luat-o consilierii PSD, să nu-și pună oamenii în cap. Ei au majoritatea acolo și au spus: stai, dom’ne, noi aprobăm pe 10 ani și restul, 200 de familii, care mai au capre, oi, vaci, ce mai au, ce fac? De fapt, pe cine deranjează că aceste pășuni rămân publice? Pe unii care au interes să ia subvenție pe un teren care nu e al lor?! La ora asta, pășunatul la Piatra-Olt nu e interzis, a pășunat toată lumea“, a răspuns președintele CJ Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS