10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: ”Cum să creștem sănătoși” și ”ABC –ul emoțiilor” vor fi implementate de Agenţia Naţională Antidrog în parteneriat cu ISJ Olt

Olt: ”Cum să creștem sănătoși” și ”ABC –ul emoțiilor” vor fi implementate de Agenţia Naţională Antidrog în parteneriat cu ISJ Olt

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Olt, va implementa, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Olt și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Olt, două proiecte de prevenire destinate preșcolarilor de grupă mare și elevilor din clasele pregătitore, clasa I și a II-a.
Primul proiect se numește ”Cum să creștem sănătoși” și presupune formarea de deprinderi de viaţă sănătoasă în rândul copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică (clasa pregătitoare), punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (fără fum de ţigară, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală) şi a modalităţilor adecvate de rezolvare a conflictelor fără violenţă şi de luare a deciziilor.

Proiectul are un număr de 7 activităţi:

·Activităţile 1-3 vizează adoptarea unui stil de viaţă sănătos („Să facem cunoştinţă”, „Cum să ne păstrăm sănătatea”, „Alimente sănătoase”);
·Activităţile 4-6 abordează consecinţele pentru sănătate ale utilizării substanţelor periculoase („Substanţe periculoase”, „Să ne ferim de fumul de ţigară”, „Alcoolul şi medicamentele”);
·Activitatea 7 urmăreşte dezvoltarea încrederii în sine şi prevenirea comportamentelor de risc („Rezolvarea conflictelor, fără violenţă”).
Activităţile sunt concepute în concordanţă cu nivelul de dezvoltare socio-emoţională al copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică, astfel încât să fie atractive şi uşor de înţeles. Copii vor învăţa prin joc şi activităţi practice (desenat, decupat, scenete, etc.) care sunt comportamentele care îi ajută să se dezvolte sănătos şi cum să se ferească de comportamentele periculoase.
Cel de-al doilea proiect, ”ABC-ul emoțiilor”, este un proiect de formare şi consolidare a abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri, punând accent pe conştientizarea de sine, abilităţile de comunicare asertivă, gestionarea emoţiilor negative, abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă.
Proiectul se adresează copiilor din clasele I si a II-a şi se centrează pe 5 teme principale:
1. Autocunoaştere /valorizare personală („Cine sunt eu?”);
2. Exersarea modalităţilor adecvate de gestionare a emoţiilor negative („Gestionarea emoţiilor negative”);
3. Abilităţi de comunicare asertivă şi de a face faţă presiunii grupului („Cum să spunem NU în situaţii dificile”);
4. Adoptarea deciziilor corecte pentru o dezvoltare sănătoasă („Alegeri responsabile”);
5. Importanţa relaţiilor interpersonale („Lumea mea”).

O primă etapă în implementarea acestor proiecte o reprezintă formarea cadrelor didactice din învățământul preșcolar și şcolar primar în vederea derulării activităților.
În acest sens, luni 22.01.2018, ora 14.00, va avea loc, la Grădinița cu Program Prelungit ”Ion Creangă” din Slatina, întâlnirea reprezentanților CPECA Olt cu 35 de cadrele didactice din județul Olt, care vor fi familiarizate cu obiectivele generale și specifice ale proiectelor, precum și cu activitățile pe care le vor desfășura cu copiii/elevii la grupă/clasă. De asemenea, cadrele didactice vor primi materialele concepute special pentru realizarea activităților din cadrul proiectelor: ghidul educatorului/învățătorului, caietul copilului/elevului.
Astfel, în perioada februarie-iunie 2018, va urma cea de-a doua etapă în implementarea proiectelor, respectiv desfășurarea activităților cu copiii/elevii de către cadrele didactice formate, CPECA Olt acordând sprijin în organizarea, desfășurarea și monitorizarea activităților proiectelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS