17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltProgramul „Tomata“ continuă cu aceleași reguli și în 2018 

Programul „Tomata“ continuă cu aceleași reguli și în 2018 

Programul care s-a bucurat de un succes neașteptat în 2017, cel de susținere a punerii pe piață a tmatelor timpurii cultivate în spații protejate, va continua și în 2018, în condițiile de anul trecut. 
Vestea este îmbucurătoare pentru fermieri, cu atât mai mult cu cât, la finele anului trecut, se vorbea de o înăsprire a condițiilor de acordare a sprijinului de minimis de 3.000 euro fiecărui fermier care cultivă cu tomate  cel puțin 1.000 m.p. de solar. Actul normativ care vizează continuarea programului a fost publicat la începutul acestui an în Monitorul Oficial. Directorul Direcției Agricole Județene Olt, Ion Anuța, a declarat că se mențin condițiile de acordare a sprijinului pentru fermieri. Aceștia din urmă, de altfel, s-au și apucat de treabă, chiar de la mijlocul lunii decembrie, astfel încât cele 2 tone de tomate pe care le au de valorificat cu documente doveditoatre, până la 31 mai 2018, să ajungă în piețe în timp util.
„Era normal să nu se modifice condițiile, chiar dacă au fost considerate permisive. Să nu uităm că au fost fonduri disponibile pentru 13.500 de fermieri la nivel național și în final au beneficiat  9.300 de fermieri. Ajutorul este binevenit, însă în continuare se dă o luptă pentru scoaterea pe piață a trufandalelor. Să fim serioși, fermierii care au solarii încălzite îi poți număra pe degete, iar cu ajutorul de 3.000 euro nu poți să-ți instalezi o centrală termică și să susții și celelalte costuri. Se va trece treptat la astfel de condiții. Vom vedea și dacă se va prelungi, sau nu, termenul de comercializare, vom vedea cum vor fi condițiile meteo, cât de devreme vine primăvara…“, a declarat și liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.
Județul Olt se situează, după primul an de program, pe locul I, devenind cel mai mare producător de tomate din țară. Aproape 2.500 de fermieri au beneficiat de ajutorul de minimis de 3.000 euro, doar 80 de fermieri fiind respinși în urma verificării, de către inspectorii DAJ, a îndeplinirii condițiilor cerute. Cu toate acestea, fermierii mai au încă multe îmbunătățiri de adus fermelor, motiv pentru care mulți dintre ei sunt beneficiarii și ai altor programe de sprijin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS