Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile a anunţat că în perioada 9 mai – 30 august, au fost confirmate 16 cazuri de meningite cu virus West Nile, dintre care 6 au decedat.
Cazurile de deces au fost înregistrate în București – 3, Buzău – 1, Brăila – 1 și Olt – 1.
Ministerul Sănătății subliniază că toate aceste cazuri, depistate și înregistrate în România, sunt cazuri sporadice și în momentul de față nu comportă riscul unei epidemii de amploare. De asemenea, recomandă autorităţilor locale să ia masuri de dezinsecție în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.
Pe judeţe, situaţia infecţiilor cu virusul West Nile este următoarea: București – 3 cazuri, Buzău – 1 caz, Brăila – 1 caz, Constanța – 1 caz, Galați – 1 caz, Giurgiu – 2 cazuri, Ialomița – 1 caz, Ilfov – 2 cazuri, Olt – 1 caz, Sibiu – 1 caz și Vrancea – 2 cazuri.

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii Ministerului Sănătăţii recomandă să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical. Simptomele sunt urmatoarele: febră ridicată, durere de cap intensă.
În cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.
Ministerul Sănătăţii recomandă următoarele măsuri de protecţie: evitaţi expunerea la ţanţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitaţi zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc), utilizaţi substanţe chimice repelente de ţanţari, împiedicaţi pătrunderea ţanţarilor în casă (plase de protecție etc), asiguraţi desecarea bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtaţi recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.