Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt a încheiat contracte de finanțare cu 100 de primării din județ, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale.

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) primesc, în anul 2017, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, suma de 150.000 de lei/UAT, față de 135.000 de lei/UAT, în 2016. Totodată, potrivit Legii nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare, începând cu anul 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd fondurile alocate dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului.
Procedura de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică va fi organizată de UAT-uri, iar plățile către acestea vor fi efectuate după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate.Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale din extravilan și, prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract încheiat de UAT cu oficiul de cadastru și publicitate imobiliară de pe raza județului în care se află.
Potrivit legii, UAT-urile au obligația să selecteze cu prioritate,  sectoare cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național (autostrăzi, rețele electrice, rețele de transport gaz) și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanțare pot fi fondurile din bugetele locale.

În prezent, situația lucrărilor de înregistrare sistematică în județul OLT este următoarea:

Lucrări finalizate la nivel de UAT: 3 (Valea Mare, Iancu Jianu, Brebeni).
Lucrări finalizate la nivel de sector cadastral: 47 (Bîrza, Bucinișu, Călui, Colonești, Cungrea, Curtișoara, Cilieni, Corbu, Deveselu, Dăneasa, Dobroteasa, Fălcoiu, Făgețelu, Găneasa, Grădinari, Grojdibodu, Gura Padinii, Icoana, Schitu, Scornicești, Stoenești, Strejești, Ștefan cel Mare,  Traian, Teslui, Voineasa, Vulturești, Verguleasa, Vlădila, Vulpeni – pentru care au fost deschise cărțile funciare aferente imobilelor recepționate și Cezieni, Gîrcov, Izbiceni, Izvoarele, Morunglav, Obîrșia, Rusănești, Urzica, Vădăstrița, Văleni, Giuvărăști,  Ianca, Grădinile, Studina, Gostavățu, Tia Mare, Corabia – pentru care au fost deschise cărțile funciare aferente imobilelor recepționate.
Lucrări în derulare la nivel de UAT: 5 (Vișina Nouă, Vădastra, Vișina, Oboga, Brastavățu).

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.