Oltenii vor Căluș de Cartea Recordurilor (VIDEO)

Autori


O încercare îndrăzneață a oltenilor a avut loc la cea de-a XIX-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc“, oltenii dorindu-și să intre în Cartea Recordurilor cu cei mai mulți călușari care dansează fascinantul dans în același timp, dar și cu cei mai mulți participanți la un festival folcloric.

A XIX-a ediția a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc“ a început  efectiv miercuri seara, la Slatina, județul Olt, cu parada portului popular, invitații din 15 județe ale țării și componenții ansamblurilor venite din peste 50 de localități ale județului Olt parcurgând după-amiază traseul Casa Tineretului – Prefectura Olt.

Călușul de Cartea Recordurilor a fost programat pe Esplanada de la Prefectură, puțin după ora 19,00, când observatorii au avut de numărat, au dat asigurări organizatorii,  1.050 de pălării de călușar.

S-a realizat cu siguranţă un nou record naţional, iar reprezentantul Cărţii Recordurilor a declarat că va face demersuri ca acesta să fie înregistrat la nivel internațional, în Guiness Book.


Un alt record certificat este al Concursului Național al Copiilor  „Călușul Românesc“, pentru cei peste 2.300 de participanți. Organizatorii au afirmat, cel puțin în ceea ce privește dansul de căluș, că vor încerca tot ei, peste câțiva ani, să-și doboare recordul. De menționat este faptul că oltenii nu s-au întrecut cu cineva anume, este un prim record, nimeni altcineva nu a mai încercat ceva similar.

Au dansat călușul atât dansatori care au în programul lor artistic renumitul dans popular intrat în patrimonial imaterial UNESCO, cât și membri ai ansamblurilor din țară familiarizați cu acordurile de căluș prin prisma participării la festivaluri și concursuri, dar care l-au dansat pentru prima dată. Repetiții în grup mare s-au desfășurat și marți după-amiază, cei care coordonează evenimentul de Cartea Recordurilor, coregrafii Nichita Dragomira și Iliuță Brăileanu, declarându-se mulțumiți.

La festivalul de la Slatina urmează să urce pe scenă, până vineri-seara, aproximativ 2.500 de dansatori, aceasta fiind a doua mare ambiție a oltenilor, anume aceea de a transforma festivalul care se organizează neîntrerupt de aproape 20 de ani în cel mai mare festival. Prima seară de concurs, conform programului, a fost cea de miercuri, după ce, în cursul zilei, călușarii au avut demonstrații în mai multe puncte ale municipiului și în fața mai multor oficiali din diverse instituții.



Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de duminică, 17 februarie 2019

Actualitate

» Casa lui Kevin Prince Boateng (FC Barcelona), ”călcată” de hoţi
» Vâlcea: Pompierii intervin pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată. Există pericol de propagare la mai multe case
» Ministrul Educației vrea înfiinţarea de clase separate pentru copiii cu cerinţe speciale
» Aproape 40.000 de români au cerut autorizație de intrare în Canada în primul an de la desființarea vizelor
» Bucăţi dintr-un zid au căzut pe DN1, în zona staţiunii Buşteni. O maşină a fost avariată
» Poliţiştii de la rutieră au ieşit pe străzi şi au dat amenzi de peste 85.000 de lei
» Condamnaţi pentru tentativă de viol şi lipsire de libertate
» Prinsă în timp ce vindea ţigări de contrabandă
» Întrerupere a serviciului de emitere rovinietă prin sistemul SIEGMCR
» Theresa May va discuta despre Brexit cu toți liderii statelor membre UE
» Un deținut a folosit o metodă inventivă pentru a avea parte de o reducere a pedepsei
» Gorj: Gunoi menajer, abandonat între Novaci și Rânca
» Microbuzul tricolor de campanie al candidatului George Simion la alegerile europarlamentare a fost blocat la granița cu Republica Moldova
» Victor Ciorbea susține că a cerut lămuriri privind alcătuirea completurilor de trei judecători
» Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

Sport

» Tenis / Tecău şi Rojer, învinşi în finala de dublu la Rotterdam (ATP)
» Volei / Zi neagră pentru SCM „U“ Craiova (FOTO, VIDEO)
» Fotbal / Liga I, etapa a 24-a
» Fotbal / Universitatea II Craiova a făcut scor cu Sporting Roșiori (FOTO, VIDEO)
» Handbal (m) / Ce meci nebun la sala mică! (FOTO, VIDEO)

Top