21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltPeste 168 de ferme din judeţul Olt au fost controlate de reprezentanţii APIA

Peste 168 de ferme din judeţul Olt au fost controlate de reprezentanţii APIA

După ce au primit eşantioanele de control, inspectorii din cadrul APIA Olt au început, în această săptămână, verificările la cele 168 de ferme de animale desemnate de la centru, dar şi la peste 42.000 de hectare de culturi, scrie gazetanoua.ro.

Directorul executiv al APIA Olt, Marinel Oaşă, a declarat că aceste controale din fermele de animale trebuie să fie încheiate în nouă zile. „În sectorul vegetal avem de verificat peste 42.000 de hectare. În nouă zile trebuie să controlăm 168 de ferme de animale, pentru că în acest an am primit în total 3.400 de cereri pentru această categorie. Avem 2.967 de fermieri de verificat prin teledetecţie, când ne sunt transmise hărţi, şi se verifică ecocondiţionalitatea GAEC-urilor şi respectarea înscrisurilor din cereri. Alte 90 de ferme vor fi verificate pe procedura clasică, ceea ce însumează 3.965 de parcele. Inspectorii vor merge la faţa locului, vor controla dacă ceea ce scrie în cerere se află în deplină concordanţă cu ceea ce găsesc pe teren”, a spus Oaşă.

Dacă controalele în fermele de animale sunt prevăzute să fie încheiate în nouă zile, verificările din sectorul vegetal se vor încheiat pe 15 octombrie. Marinel Oaşă a precizat că fermierii care sunt prinşi cu nereguli riscă sancţiuni. „Dacă sunt găsite nereguli în urma acestor controale, fermierii riscă sancţiuni, suma cuvenită poate fi diminuată şi se poate merge până la excluderea totală de la plată. Pot fi chiar şi sancţiuni multianuale”, a adăugat Oaşă. Directorul executiv adjunct al APIA Olt, George Dumitrescu, a spus că plata avansului se va face la finalul lunii octombrie. „În urma controalelor, când se validează pentru exploataţii suprafaţa găsită, se va stabili suma pentru fiecare hectar, urmând ca la finalul lunii octombrie să fie plătit avansul”, a spus Dumitrescu.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Olt a primit, în acest an, 36.436 de solicitări de la fermierii olteni pentru subvenţia pe suprafaţă.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS