11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalEbisu a colectat 900 kg de deșeuri la Orșova, de Ziua Dunării

Ebisu a colectat 900 kg de deșeuri la Orșova, de Ziua Dunării

De Ziua Internațională a Dunării, sărbătorită marți, 29 iunie, Ebisu, prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor din Europa, 100% electrică, a ajuns la Orșova, în zona golfului Cernei , la vărsarea râului în Dunăre, o zonă care din păcate este extrem de cunoscută pentru acumulările excesive de deșeuri care ajung să acopere apele.

În total peste 110 de saci, însumând 900 kg de deșeuri, au fost strânși în 5 ore, de pe luciul de apă, în cadrul unui eveniment de ecologizare, desfășurat în cadrul programului “Acționăm pentru Ape!”, inițiat de Act for Tomorrow şi Kaufland Romania, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională Apele Române. Voluntarii, angajați Kaufland România veniți din mai multe locații din țară, angajați ai Administrației Bazinale a Apelor Banat și membri ai comunității locale au intervenit atât cu ambarcațiunea de colectare, cât și cu bărci și mincioguri într-o parte din zonele cele mai afectate de poluarea cu deșeuri de pe râul Cerna, unde covoare de PET-uri și alte deșeuri plutesc pe luciul apei.

În apele din zona golfului Cerna au fost identificate și curățate numeroase mormane cu deșeuri, majoritatea aduse de apă. PET-uri, capace, pungi de chipsuri și de semințe, caserole, tacâmuri de unică folosință, materiale de construcții, spray-uri, haine, încălțăminte, mucuri de țigară, animale moarte, becuri, baterii, medicamente.

Dunărea este cel mai poluat fluviu din Europa

Dunărea este cel mai poluat fluviu din Europa, deși reprezintă cel mai important bazin hidrografic al României și al întregului continent.

În ultimele decenii, Dunărea a început să aibă mari probleme în ceea ce privește poluarea și pierderea biodiversității. Acestea sunt datorate gropilor de gunoi, inundațiilor, descărcărilor industriale, evacuărilor din canalizare, aruncării deșeurilor și din activități precum pescuitul și acvacultura, transportul maritim, mineritul și exploatările în largul mării, depozitarea ilegală pe mare.

La începutul acestui an, Asociația Act for Tomorrow a dezvoltat prima cartografiere a microplasticului în apele României, iar una dintre locații cartografiate în cadrul cărora a fost identificată prezența microplasticului a fost chiar golful Cernei. La acel moment în golful Cernei se afla cea mai mare insulă plutitoare cu deșeuri.

Astfel, întoarcerea în golful Cernei, pentru realizarea unei acțiuni inedite de ecologizare , reprezintă un pas firesc în contextul celui mai important program de protejare a apelor din România, “Acționăm pentru Ape!”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS