14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiFalse culturi de roșii, subvenționate de APIA cu aproape un milion de euro

False culturi de roșii, subvenționate de APIA cu aproape un milion de euro

Scandal uriaș cu subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). O investigație jurnalistică realizată de reporterii VICE și preluată de Libertatea, arată cum mai mulți cetățeni italieni din Sicilia au arendat terenuri în Oltenia, declarând apoi la APIA că le cultivă cu tomate, informează agrointel.ro. Jurnaliștii au găsit însă pe acele terenuri numai buruieni. S-au plătit, în total, 850.000 de euro (3,9 milioane de lei) subvenții pentru culturi de roșii care, în realitate, nu au existat niciodată.

Din cauza fraudei pe care niciuna dintre autoritățile statului nu a a sesizat-o, plățile către restul fermierilor români care au cultivat roșii în 2017 au scăzut drastic. Motivul? La plata sprijinului cuplat banii alocați se împart pe suprafața cultivată, iar cum la calcule au intrat și 537 de hectare de pârloagă (de pe raza a patru localități din Mehedinți, respectiv Vânju Mare, Punghina, Oprisor, Corlatel), în cazul roșiilor, subvenția a scăzut la sub 1.500 de euro pe hectar. ”Când cei de la APIA ne-au spus că în 2017 au fost cam 1.200 de hectare cultivate cu roșii pentru industrializare, eu am tresărit. Am spus că nu se poate. Noi, fermierii, ne cunoaștem între noi”, a declarat Aurel Tănase, președinte al Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe (OIPA), citat de agrointel.ro.

După tunul dat cu falsa cultură de roșii pentru industrializare, italienii – care figurează cu sedii sociale închiriate de fațadă și nu dețin niciun utilaj agricol, au depus anul trecut cerere la APIA pentru cultura de cartofi de sămânță și chipsuri, care, la fel ca tomatele, beneficiază de sume generoase ca subvenție de tip sprijin cuplat.

Pentru moment, plățile pentru suprafețele declarate cu cartofi nu au fost efectuate întrucât termenul pentru depunerea tuturor actelor privind valorificarea producției expiră pe 15 mai. Reporterii au investigat însă și se pare că italienii nu au contracte cu firmele care procesează cartofii în România. Dacă suprafețele lor vor fi luate în calcul, cele aproape 600 de hectare de pârloagă vor ”mușca” serios din plafonul alocat pentru schemă, iar banii pe hectar vor fi mult mai puțini! De precizat că pentru sumele achitate cultivatorilor de roșii, juriștii spun că fermierii care au avut de suferit din cauza fraudei au tot dreptul să ceară recalcularea sumelor și plata diferenței, mai informeaza jurnalistii agrointel.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS