80 de ani de la apariția Psihologiei consonantiste a lui Odobleja

Autori


Timp de două zile, 12-13 octombrie, la Drobeta Turnu Severin, în organizarea Fundației Ștefan Odobleja (președinte: ing. Ștefan Odobleja Jr.), este programată o nouă ediție a Simpozionului internațional dedicat marelui savant român originar din Mehedinți, Ștefan Odobleja, părintele ciberneticii generalizate: Eternitate la timpul prezent – 80 de ani de la apariția Psihologiei consonantiste și 40 de ani de la trecerea savantului la cele veșnice. Vineri va fi vizitată Casa Memorială Ștefan Odobleja din satul Ștefan Odobleja (fost Valea Hoțului, apoi Valea Izvorului), iar sâmbătă vor fi susținute comunicări științifice de: academicienii Alexandru Surdu, Leon Zăgrean, Adrian Restian, prof.univ.dr. Aurel Popa Wagner, profesorii Tudor Rățoi, Viorel Sahagian, Nicușor-Marian Pele – Trăiloiu, col. (r) dr. Nicolae Popescu (implicat alături de ing. Ștefan Odobleja Jr. în organizarea simpozionului), col.dr. Mihail-Silviu Tudosie, col.dr. Iovan Vlădaia și, evident, mentorul simpozionului, ing. Ștefan Odobleja Jr. Acesta din urmă va prezenta un interesat și inedit text de Reconstituiri.

Cine a fost dr. Ștefan Odobleja

Ștefan Odobleja s-a născut în urmă cu 116 ani ( pe 13 octombrie 1902) în satul Valea Hoțului (ulterior Valea Izvorului, astăzi-Ștefan Odobleja), jud. Mehedinți. A absolvit Liceul Traian din Turnu Severin, apoi a fost profesor suplinitor la Școala din Malovăț (Mehedinți) și Insula Ada-  Kaleh. Reușește la Institutul Sanitar Militar din București (coleg cu viitorul academician Ștefan Milcu și cu Ion Biberi, devenit un critic literar de renume, prozator, eseist). Odobleja a fost medic de regiment (Brăila, Turnu Severin, Lugoj, Reșița, Anina, Oravița, București, Cernavodă). În această calitate, a participat la cel de-al Doilea Război Mondial (a trăit momente dramatice, a fost chiar declarat decedat după retragerea de la Stalingrad). După un periplu la București (a locuit în casa Miei Braia), s-a stabilit apoi la Dej (unde s-a căsătorit). A avut doi copii, unul a decedat. În iulie 1946 a fost trecut cadru disponibil (la cerere). S-a retras în locurile de baștină, satul Valea Izvorului, Turnu Severin. A decedat pe 4 septembrie 1978, fiind înmormântat în cimitirul din Drobeta Turnu Severin

În 2017, ing. Ștefan Odobleja Jr., cel care se ocupă de moștenirea științifică a tatălui său, a publicat la Editura Publicitaria din București volumul Destinul unui vizionar / Dr. Ștefan Odobleja. Această lucrare/document cuprinde, pe lângă o autobiografie scrisă de dr. Ștefan Odobleja, multe considerații despre personalitatea științifică profund nedreptățită a savantului român.  Autobiografia  evidențiază cum de timpuriu Ștefan Odobleja și-a format metode proprii, originale, de a învăța, lecturile din perioada studiilor medicale ș.a.m.d. După absolvirea facultății, a început să publice și să se confrunte cu vârfurile științei medicale românești de atunci, printre care și cu profesorul Daniel Danielopolu. A publicat astfel prima sa lucrare importantă, La Phonoscopie, Editura Gaston Doin, 1935, răsplătit fiind cu premiul General Doctor Papiu Alexandru.


Odobleja, o personalitate științifică nedreptățită

De ce este considerat Odobleja o mare personalitate științifică (din România) profund nedreptățită? Ing. Ștefan Odobleja Jr., în exclusivitate pentru Gazeta de Sud, explică: ” Opera principală a dr. Ștefan Odobleja este Psihologia Consonantistă, două volume, în limba franceză ( Psychologie Consonantiste), elaborată și  imprimată la Lugoj în 1938 și 1939, dar cu copyright-ul de difuzare al unei edituri din Paris, Librairie Maloine, editură franceză care, după informațiile mele, există și în present. Este o lucrare de pionerat, extrem de originală, deoarece punea bazele generale ale unei noi științe, cibernetica. În Enciclopedia Larousse este consemnat faptul că românul Ștefan Odobleja este precursorul ciberneticii. Această recunoaștere internațională este făcută cu mare obiectivitate. Declanșarea celui De-al Doilea Război Mondial, a creat mari dificultăți în difuzarea lucrării în toate mediile științifice. Peste zece ani, matematicianul american Norbert Wiener reia ideile generale ale lui Odobleja, le completează cu anumite cercetări în domeniul militar american (artilerie) și publică lucrarea Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine“ (1948), simultan la New York și Paris. Și astfel, cu ideile tatălui meu, Wiener este recunoscut ca fiind întemeietorul ciberneticii! Nu am căderea să spun că opera tatălui meu a fost furată, ca să zic așa, dar pot afirma, cu argumente, că autoritățile statului român nu l-au ajutat, nu l-au sprijinit în a i se recunoște întâietatea în domeniul ciberneticii. L-au ignorant! Ca dovadă, abia în 1990 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române. Doctorul Ștefan Odobleja a fost nu numai medic, ci și poet, filosof. În anii de până în 1990, Joseph Constantin Drăgan, aflat în exil, în Italia, s-a implicat financiar și moral în recunoașterea internațională a operei tatălui meu, a organizat un mare simpozion international la Lugoj (22-24 octombrie 1982), a înființat o fundație (cu sediul în Elveția), a publicat operele lui Ștefan Odobleja ( la Editura Nagard) etc. După decesul lui Drăgan, ultima sa soție, fiica generalului Gușa, a întrerupt orice contact cu Fundația Odobleja! Altfel, sunt fericit că am reușit, printre altele, să ridic Casa Memorială Odobleja, să public cărți despre tatăl meu ș.a.m.d.”.

 Comenteaza acum

Alte stiri

13 mai 2019

Mehedinţi: Minor la volan, sub influența alcoolului

Polițiștii Biroului Rutier din Drobeta Turnu Severin au depistat, astăzi, un minor de 15 ani, din comuna Prunişor, județul Mehedinți, în timp ce conducea un autoturism pe bulevardul Nicolae Iorga, din municipiu, fără a poseda permis de conducere ...

Sumarul ediției de luni, 20 mai 2019

Actualitate

» Ediția a VIII-a a proiectului “Studenții noștri pot mai mult” va avea loc în centrul Craiovei
» CCR ar putea da verdictul care îl salvează pe Dragnea
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» Volodymyr Zelensky depune jurământul ca președinte al Ucrainei
» Cutremur în Vrancea
» Omul de afaceri Florian Walter a murit
» Cod Galben de furtuni, extins în 27 de județe
» Radu Mazăre este în custodia Poliţiei Române
» Google restricționează accesul dispozitivelor Huawei la sistemul Android
» Explozie puternică la o bancă din sectorul trei al Capitalei

Publireportaj

» Comunicat de presă privind încheierea proiectului cu titlul“Dezvoltarea activităţii firmei JADEX TRADING SRL prin achiziţia de utilaje şi echipamente”
» Deputat Ion Cupă, președinte ALDE Dolj: SCHIMBĂRILE CLIMATICE – O TEMĂ URGENTĂ
» Sărbătoarea Cireşului, la Castranova
» România, mamă bună pentru toate fiicele și fiii ei

Dolj

» Colegiul Naţional “Carol I” serbează 193 de ani
» Bătaie între suporteri în centrul Craiovei
» O toaletă atât de mică pentru nevoi atât de mari la Judecătoria Craiova

Gorj

» Gorj: Accident cu o victimă rănită ușor, la Cojani
» Şedinţă festivă a Consiliului Local Târgu Jiu pentru acordarea a două titluri de cetăţean de onoare
» Dăncilă a promis că va face publice rezultatele verificării făcute de Corpul de Control al premierului, la CEO
» Licitaţia pentru drumul expres Craiova – Târgu Jiu, amânată până pe 30 mai
» Scandal pe apa de ploaie la Târgu Jiu

Olt

» (Galerie Foto; VIDEO) Autotren răsturnat în zona Pădurea Sarului. Circulaţia către Slatina este deviată

Vâlcea

» Vâlcea: Restricție temporară de circulație pe DN 67

Sport

» MotoGP / Marc Marquez şi John McPhee, învingători în Hexagon
» Tenis / Pliskova şi Nadal, învingători la Roma
» Tenis / Ana Bogdan a ratat trofeul de la Saint-Gaudens
» Baschet (m) / Visul frumos s-a terminat. SCM “U” Craiova – CSU Sibiu, scor 1-3, la “general” (GALERIE FOTO)
» Toate trei au dat câte trei
» Pandurii şi-a luat locul înapoi

Bani & Afaceri

» Electroputere confirmă: fabrica este de vânzare, la bucată

Sanatate

» De ce ai nevoie de Cardul European de Sănătate?
» Șase trucuri pentru a deveni matinal

Magazin

» (FOTO; VIDEO) Arnold Schwarzenegger a fost agresat în Africa de Sud
» Întreruperi energie electrică
» Horoscop
» Bancul zilei

Top