16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiAmbasadorul Poloniei, în vizită în Mehedinţi

Ambasadorul Poloniei, în vizită în Mehedinţi

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea și primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, au avut o întrevedere, marți, cu Excelenta Sa Marcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone in Romania. Oficialii au participat totodată, la o ceremonie religioasă, la Cimitirul Catolic din Drobeta Turnu Severin unde se găsesc mormintele a 16 refugiaţi polonezi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Vizita Excelenței Sale Marcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone în România la Drobeta Turnu Severin, a început la Palatul Administrativ unde a avut o întrevedere cu președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea și primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.
”I-am transmis Excelenței Sale că județul nostru este pregătit să atragă investitori polonezi, dar și de altă naționalitate. I-am comunicat de asemenea, faptul că în momentul de față, nu mai avem comună care să nu aibă, cel puțin într-un sat, rețea de alimentare cu apă și canalizare, drumurile sunt asfaltate, astfel că un potențial investitor, mai ales într-o zonă turistică din județul nostru, ar beneficia de aceste utilități. Pe de altă parte, am constatat că Excelența Sa are un interes deosebit în ceea ce privește agricultura județului nostru. Am discutat și probleme legate de descentralizare și regionalizare. Ne-a prezentat modelul polonez, în sensul că la momentul 1989, organizarea teritorială a Poloniei era oarecum asemănătoare cu a noastră, în județe, iar Polonia a adoptat o nouă formă de regionalizare. Au renunțat la județe și au format voievodate, într-un număr mai mic. De altfel, aceasta este o variantă ce se intenționa să se implementeze și în România, la inițiativa domnului președinte Liviu Dragnea, în sensul de a se constitui și la noi regiunile, care ar fi un motor de dezvoltare, în primul rând regional. A fost o întrevedere care a deschis perspectivele întăririi cooperării economice dintre județul Mehedinți și Polonia, acestea având deja un fundament istoric prin prisma refugiaților găzduiți în Mehedinți, în cel de-al Doilea Război Mondial.”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.
”Vizita la Drobeta Turnu Severin se încadrează în programul meu de cunoaștere a României. Am fost aici, în vizită private, dar mi-am dorit să revin în vizită oficială, ca ambasador. Este un județ foarte important, localizat strategic, pe Dunăre, învecinat cu Serbia și cu Bulgaria și pentru un ambasador polonez este un loc cu totul special. Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să fac această vizită și să mă întâlnesc cu autoritățile județului care mi-au prezentat într-un mod foarte complet județul.”, a declarat Excelența Sa Marcin Wilczek, Ambasadorul Republicii Polone în România.
După întrevederea care a avut loc la Palatul Administrativ din Drobeta Turnu Severin, a urmat un tur al principalelor obiective turistice din Drobeta Turnu Severin, Palatul Culturii ”Teodor Costescu”, Cetatea Medievală, Pavilionul Multifuncțional și Parcul Arheologic de la Muzeul Regiunii Porților de Fier. Ulterior, împreună cu Excelența Sa, am depus coroane de flori la mormintele refugiaților polonezi care își duc somnul veșnic în Cimitirul Catolic din Drobeta Turnu Severin. Vizita s-a încheiat cu o incursiune în Secția Muzeul Regiunii Porților de Fier din cadrul Hidrocentralei Porțile de Fier I.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS