24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiMehedinţi: ISU reminteşte că exerciţiile de alarmare lunare vor avea loc în fiecare zi de miercuri

Mehedinţi: ISU reminteşte că exerciţiile de alarmare lunare vor avea loc în fiecare zi de miercuri

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta”al judeţului Mehedinţi reaminteşte cetăţenilor că în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în toate judeţele ţării, vor continua exerciţiile organizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru testarea şi verificarea sistemului de alarmare în situaţii de protecţie civilă.
Exerciţiile se desfăşoară în scopul antrenării autorităţilor administraţiei publice locale, verificării funcţionării sistemelor de alarmare publică şi, nu în ultimul rând, al pregătirii populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.

Mâine, în intervalul orar 10 – 11, locuitorii întregii ţări vor auzi unul din următoarele semnale de alarmare:
Ø“PREALARMĂ AERIANĂ “ compus din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 6 secunde între ele.
Ø“ALARMĂ AERIANĂ “ compus din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde între ele.
Ø“ALARMĂ LA DEZASTRE” compus din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauza de 5 secunde între ele.
Exerciţiul se va încheia cu semnalul “ÎNCETAREA ALARMEI“ compus dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.
Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”.
La exerciţiul efectuat în data de 02 august a.c., tipul alarmei a fost “ PREALARMĂ AERIANĂ”, urmat de “ÎNCETAREA ALARMEI“. Cadrele Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al Judeţului Mehedinţi au efectuat controale inopinate în opt localităţi, verificând funcţionalitatea a 11 sisteme de alarmare. Au existat două localităţi în care funcţionalitatea sirenelor nu a putut fi verificată deoarece acestea nu au fost pornite.
Din cele 129 de sirene existente la nivelul judeţului Mehedinţi, 115 au fost operative şi doar 14 neoperative.
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.
De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.
Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare-alarmare revine autorităţilor publice locale şi operatorilor economici sursă de risc, iar reprezentanţii I.S.U. derulează, periodic, acţiuni de verificare în teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS