6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiMehedinţi: Simulare de incendiu la la fondul forestier din Bahna

Mehedinţi: Simulare de incendiu la la fondul forestier din Bahna

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi va organiza, joi, începând cu ora 9.00, un exerciţiu privind intervenţia în caz de incendiu la fondul forestier de pe teritoriul unităţii de producţie Bahna- Ocolul Silvic Dr. Tr. Severin.

Potrivit scenariului exerciţiului, igienizarea necontrolată a terenurilor acoperite cu vegetaţie uscată, din imediata apropiere a fondului forestier, a dus la propagarea unui incendiu, care înaintează pe orizontală la litieră şi pe verticala la coronament, existând pericolul de extindere la întreaga suprafaţă a trupului de pădure, precum şi la vatra satului Cireşu. În momentul producerii evenimentului, în trupul de pădure se afla un grup de 6 persoane, care efectuau lucrări de degajare a drumurilor forestiere de copacii căzuţi în timpul iernii. Rangerii Parcului Natural, aflaţi la faţa locului, au constatat că fumul dens şi înecăcios, cauzat de aprinderea litierei şi de condiţiile meteo nefavorabile (vânt puternic), s-a răspândit  pe o rază de 5 km faţă de focarul incendiului, suprafaţa incendiată sau cu pericol iminent de incendiu fiind estimată la cca. 12 ha. Un salvamontist aflat în patrulare anunţă incendiul, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112. Peste 60 de pompieri cu 11 autospeciale şi trei ATV-uri vor interveni pentru limitarea şi lichidarea incendiului, dar şi pentru salvarea/evacuarea persoanelor surprinse de acesta.

Alături de echipajele de pompieri din cadrul ISU „Drobeta”, la exerciţiu vor participa echipaje din cadrul Jandarmeriei, Poliţiei, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mehedinţi, personal din cadrul Direcţiei Silvice Mehedinţi, Geoparcului Platoului Mehedinţi, Compartimentului salvamont şi turism montan din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi , cât şi preşedintele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Cireşu împreună cu voluntari ai SVSU Cireşu.

Scopul exerciţiului este de a verifica viabilitatea Planului judeţean de apărare împotriva incendiilor la fondul forestier, de a stabili o concepţie de acţiune eficientă a forţelor de intervenţie şi măsurilor ce se impun pentru limitarea efectelor unui incendiu, cât şi de a asigura viabilitatea conducerii acţiunii în situaţii complexe, în cooperare cu alte structuri de intervenţie din cadrul Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Totodată, pe timpul desfăşurării exerciţiului, se vor urmări asigurarea cooperării între forţele participante prin utilizarea mijloacelor de comunicaţii radio, modul de organizare şi funcţionare a punctului de comandă mobil şi verificarea viabilităţii sistemului unitar de comunicaţii.

Exerciţiul are ca obiectiv general pregătirea psihologică a efectivelor şi populaţiei în ceea ce priveşte cunoaşterea modului de acţiune pe timpul intervenţiei de stingere a incendiului, dar şi de evacuare/salvare a persoanelor, potrivit situaţiilor tactice create. Prin desfăşurarea acestui exerciţiu vor putea fi stabilite resursele umane necesare desfăşurării acţiunilor de răspuns, precum şi asigurarea logistică a intervenţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS