22.6 C
Craiova
miercuri, 7 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjSucursala Electrocentrale Chișcani continuă să genereze cheltuieli semnificative pentru CEO

Sucursala Electrocentrale Chișcani continuă să genereze cheltuieli semnificative pentru CEO

Sucursala Electrocentrale Chișcani, un activ fără producție, continuă să genereze cheltuieli semnificative pentru Complexul Energetic Oltenia.

Una dintre sucursalele Complexului Energetic Oltenia (CEO), respectiv Sucursala Electrocentrale de la Chișcani, județul Brăila, continuă să atragă alocări bugetare considerabile, deși nu a produs până în prezent energie electrică și nu are prevăzută activitate de producție nici pentru anul 2025.

Recent, compania a alocat peste un milion de lei pentru achiziția de servicii de pază pentru protejarea bunurilor și obiectivelor din incinta termocentralei, care include grupuri pe gaze naturale. Contractul pentru prestarea acestor servicii urmează să fie semnat în perioada imediat următoare. Furnizorul selectat va asigura securitatea obiectivului până la sfârșitul anului în curs. Deși investițiile și cheltuielile de întreținere continuă, Sucursala de la Chișcani nu a generat niciodată energie electrică, de la momentul preluării sale de către CEO în anul 2013. Această preluare s-a realizat în urma unei compensări financiare, ca parte a unui mecanism de recuperare a unei creanțe în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei, datorată de Electrocentrale Grup SA.

Au centrală pe gaze și vor să construiască grupuri pe gaze

În ciuda faptului că centrala de la Chișcani este dotată cu echipamente pentru producerea de energie pe bază de gaze naturale, niciun megawatt nu a fost livrat în Sistemul Energetic Național în peste un deceniu de la preluare. De asemenea, nu au fost inițiate lucrări de modernizare sau reabilitare a grupurilor existente.

Pe fondul acestei situații, în spațiul public au apărut întrebări legate de oportunitatea investițiilor planificate de CEO în dezvoltarea unor noi centrale pe gaze naturale, în locațiile Turceni și Ișalnița, în condițiile în care o unitate similară, neutilizată, există deja în portofoliul companiei. În anul 2022, CEO a analizat posibilitatea vânzării activelor de la Chișcani, însă procedura a fost abandonată din cauza unor dificultăți de ordin juridic. Între timp, cheltuielile recurente cu paza, salariile personalului și alte costuri operaționale continuă să fie incluse în Bugetul de Venituri și Cheltuieli, inclusiv pentru anul 2025, fără ca sucursala să aibă o contribuție economică efectivă.

Situația de la Chișcani reflectă una dintre provocările majore ale companiei în procesul de restructurare și eficientizare: menținerea unor active care nu aduc valoare adăugată, dar care generează costuri semnificative pe termen lung.

Citeşte şi: CNI nu găsește constructor pentru finalizarea stației de epurare a orașului Rovinari

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS