Complexul Energetic Oltenia (CEO) va demara în perioada următoare lucrările de reabilitare și pregătire a zonei de agrement din stațiunea Săcelu, județul Gorj.
În acest sens, compania este în căutarea unui constructor care să execute lucrările necesare pentru modernizarea centrului ce găzduiește bazinele cu ape minerale. Printre intervențiile planificate se numără vopsirea elementelor din lemn, reabilitarea căilor de acces și a spațiilor de relaxare, precum și curățarea bazinelor.
De asemenea, va fi reabilitat punctul de prim ajutor din incintă. Baza de tratament și agrement din Săcelu se deschide anual la finalul lunii mai sau începutul lunii iunie, atrăgând zeci de mii de turiști din județul Gorj și din alte zone ale țării. Apele minerale din stațiune sunt utilizate nu doar în scop recreativ, ci și terapeutic, fiind recomandate în special pentru afecțiuni ale sistemului osteoarticular. În fiecare an, un număr semnificativ de angajați ai Complexului Energetic Oltenia beneficiază de aceste tratamente în baza recomandărilor medicale.
Patru bazine pentru tratament
În cadrul centrului sunt disponibile an de an 240 de șezlonguri. Centrul de agrement este administrat însă de către Complexul Energetic Oltenia. Compania din domeniul energetic a achiziționat baza pentru ca salariații să poată să își trateze anumite afecțiuni. Zona este însă cu circuit deschis, însă intrarea se poate face numai cu plata unei taxe. Bazinele cu apă minerală au valoare terapeutică prin conţinutul bogat în sulf, clor, brom şi iod.
Bazinul 1 are o suprafață de 26 m², deşi mic prin suprafaţă, este important prin stratul gros de nămol terapeutic ce se foloseşte la tratarea bolilor reumatismale;
Bazinul 2 are o suprafaţă de 550 m² ; mineralizaţia totală a apei este cuprinsă între 34950-53560 mg/l. Şi la acest bazin este important nămolul terapeutic ce se formează anual.
Bazinul 3, cu o suprafaţă de 800 m², beneficiază de un aport de apă minerală de la un foraj alăturat. Mineralizaţia totală este în jurul valorii de 44520 mg/l.
Bazinul 4, cu suprafaţă de 3000 m² , are adâncimi de 2-2,5 m, mineralizaţie totală de 44500 mg/l.
Principalele afecţiuni care pot fi tratate în zona de agrement Săcelu sunt:
- afecţiuni ale aparatului locomotor;
- afecţiuni neurologice periferice;
- afecţiuni ale sistemului nervos central;
- afecţiuni ale aparatului respirator;
- afecţiuni digestive, hepato-biliare şi renale.
Vor să vândă cantina
Este de precizat că șefii Complexului Energetic Oltenia au încercat să vândă activele de la Săcelu, la finalul anului 2022. Au fost scoase la vânzare următoarele bunuri:
- Teren aferent imobilului „Bază de tratament”, în suprafață de 3.253,92 mp;
- Teren aferent activului „Plajă împreună cu bazinele de apă minerală”, în suprafață de 10.147,00 mp;
- Teren aferent activului „Centrală termică, spălătorie și parcare”, în suprafață de 1.772,90 mp și aferent fostului activ „Vila 3 și Vila 6”, în suprafață de 416,78 mp;
- Teren aferent imobilului „Bloc de garsoniere”, în suprafață de 1.552,21 mp;
- Teren aferent imobilului „Cantină Restaurant”, în suprafață de 561,00 mp.
Au fost declanșate procedurile, însă la un moment dat s-a constatat că că există neconformită din punct de vedere cadastral. Astfel, a rămas în prezent la vânzare numai „Cantina Restaurant” din cadrul CRPFM Săcelu, activ compus din teren în suprafată de 561 mp împreună cu construcțiile amplasate pe acesta, precum și dotările aferente, aflate în patrimoniul CE Oltenia, la prețul de ofertă de 2.090.800,00 lei, fără TVA. Licitația pentru cantină va avea loc luna viitoare.
Citeşte şi: CNI nu găsește constructor pentru finalizarea stației de epurare a orașului Rovinari