16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConsultant extern pentru a debloca activitatea carierelor CEO

Consultant extern pentru a debloca activitatea carierelor CEO

Administrația Complexului Energetic Oltenia și-a propus să apeleze la un consultant autorizat pentru elaborarea documentațiilor tehnice pentru descoperta sterilului.

Această etapă este obligatorie în vederea valorificării lignitului din subunitățile miniere. Pentru serviciile de inginerie minieră a fost alocată suma de peste 50.000 de lei. Documentațiile vor fi elaborate de luna viitoare și vor fi predate administrației companiei energetice pentru a fi transmise carierelor miniere.

Contractarea acestor tipuri de servicii ce privesc elaborarea de documentaţii tehnice pentru descopertă a sterilului, în vederea valorificării lignitului, se va efectua în vederea continuării activității de producție în carierele de lignit necesară realizarea lucrărilor de descopertă în perimetrele miniere instituite, pentru asigurarea rezervei de lignit pregătite, în vederea continuării activității de producție la carierele de lignit din cadrul Sucursalei Miniere.

Metodele de exploatare în perimetrele instituite, în etapele actuale de dezvoltare a carierelor, utilizează tehnologia de excavare a sterilului, transport și haldare în flux continuu, în halda interioară sau exterioară, după caz, prin utilizarea complexelor de excavare, transport și haldare. Documentațiile au ca obiect evaluarea cantitativă și valorică a lucrărilor de descopertă din cadrul carierelor de lignit din Sucursala Minieră.

Program și de închidere a unor subunități miniere

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare.

Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există planuri tehnologice de încetare a activității înaintate la Ministerul Energiei.

Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare a acestot planuri.

Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare. La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată.

Este vorba de:

  • Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027,
  • Cariera Pinoasa care se va închide în 2030,
  • Cariera Roșiuța care se va închide în 2029,
  • Cariera Roșia care se va închide în 2030.

Citește și: Firma care administrează depozitul de gunoi de la Târgu Jiu, amendată cu 140.000 de lei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS