12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjManifestări în memoria sculptorului Constantin Brâncuși

Manifestări în memoria sculptorului Constantin Brâncuși

Autoritățile din Gorj vor organiza în data de 15 martie o serie de manifestări dedicate sculptorului Constantin Brâncuși.

Sub titulatura „Brâncuși ne privește dintre luceferi” vor fi organizate manifestările închinate împlinirii a 67 de ani de când Marele Sculptor s-a înălțat la ceruri.

Organizatori sunt:

  • Consiliul Județean Gorj prin Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”,
  • Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși”,
  • Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj,
  • Primăria Târgu Jiu.

De asemenea, manifestări culturale vor avea loc și pe 16 martie în memoria sculptorului Constantin Brâncuși. La Târgu Jiu va avea loc o expoziție de sculptură, precum și alte manifestări cultural-artistice susținute de către instituțiile de cultură din Gorj, aflate în subordinea Consiliului Județean Gorj

Născut în Gorj, decedat la Hobița

Constantin Brâncuși s-a născut 19 februarie 1876, la Hobița, Peștișani, și a decedat pe 16 martie 1957, la Paris, Franța. A fost un sculptor român care a avut contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze. În anul 1957, Brâncuși îl cheamă pe arhiepiscopul Teofil, preot la Biserica Ortodoxă din Paris, se spovedește și se împărtășește. În data de 16 martie 1957 Constantin Brâncuși se stinge din viață la ora 2.00 dimineața, iar la 19 martie este înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.

Citește și: Spitalul Județean angajează spălătorese și registratori medicali

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS