8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjExtinderea Carierei miniere Jilț Nord, blocată de o casă

Extinderea Carierei miniere Jilț Nord, blocată de o casă

Cariera Jilț Nord, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este blocată de o singură casă. Nu s-a ajuns la o înțelegere cu proprietarul gospodăriei respective pentru realizarea exproprierii.

Astfel, accesul la rezervele de cărbune din culoarul de exporpriere este complet blocat. Avansarea excavatoarelor este imposibilă. O rezervă de 1,6 milioane de tone de cărbune nu poate fi folosită. La nivelul administrației Complexului Energetic Oltenia încă se lucrează la documentațiile pentru o Hotărâre de Guvern care să deblocheze situația de la Cariera Minieră Jilț Nord.

Starea de blocaj nemulțumește minerii și pe liderii de sindicat. Aceștia vor să organizeze inclusiv proteste, dacă situația nu va fi deblocată.

„Noi avem tot interesul să continue acttivitatea pentru că este vorba de locurile de muncă. Nu înțelegem de ce se acționează cu o asemenea lentoare. Pentru alte subunități miniere s-a putut, la Jilț nu se poate. Nu e nevoie decât de un act normativ să fie realizată exproprierea. Dacă într-o săptămână nu se deblochează activitatea în zona respectivă suntem deciși să intrăm în greva foamei la Târgu Jiu în fața sediului CEO”, a declarat Marius Cătălin Berca, sindicalist în cadrul Carierei Miniere de la Jilț Nord. Extinderea Carierei Jilț Nord a fost aprobată încă din anul 2015, la o capacitate de 4,5 milioane tone lignit pe an.

Situație identică la Cariera Roșia

Este de amintit că o situație similară a fost înregistratpă recent la o altă carieră minieră a Complexului Energetic Oltenia. Guvernul a aprobat săptămâna trecută o Hotărâre pentru modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 399/2018 privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional

„Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşia de Jiu, judeţul Gorj, la o capacitate de 8,0 milioane tone/an”. Prin acest act normativ s-a aprobat alocarea sumei de 2.966 lei pentru exproprierea unui teren, cu o suprafață de circa 2.000 metri pătrați situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică. ”Deschiderea și punerea în exploatare a Carierei Roșia de Jiu, județul Gorj la o capacitate de 8 milioane de tone pe an. Procedurile de expropriere vor fi efectuate de către CEO din subordinea Ministerului Energiei, în calitatea sa de expropriator în numele Statului Român.

Citește și: Sute de kilograme de cupru ar fi fost furate de la CEO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS