13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAsociațiile de proprietari din Motru înregistrează cele mai vechi datorii din țară

Asociațiile de proprietari din Motru înregistrează cele mai vechi datorii din țară

Mai este puțin peste o jumătate de lună din ultima lună de iarnă, iar localnicii din Motru sunt în topul datornicilor la încălzire.

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) din Motru le reamintește Asociațiilor de Proprietari că funcționarea sistemului centralizat, pe viitor, depinde în mare parte de modul în care înțeleg să se achite de obligațiile față de furnizorul de agent termic și anume de achitarea facturilor restante. Conform reprezentanților Uzinei, UATAA Motru, spre deosebire de alte sisteme de căldură centralizate din țară, a reușit să asigure în această iarnă o funcționare continuă și la parametrii foarte buni, deși exploatează cea mai veche instalație din ţară (1967).

În aceste condiții Asociațiile de Proprietari înregistrează cele mai vechi datorii din țară și plățile sunt infime. Din situațiile întocmite, se observǎ cǎ în sǎptǎmâna 01.02.2024-08.02.2024 au achitat 73 383,75 lei, sumă care nu este acoperitoare nici pentru o zi de funcționare. Facem apel la Asociatiile de Proprietari să conștientizeze responsabilitatea pe care o au în funcționarea agentului termic și sa ia măsurile legale pentru recuperarea datoriilor și achitarea facturilor restante. Valoarea totală a datoriilor este de peste 16 milioane de lei.

Buget pentru modernizare

Pe de altă parte, Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru beneficiază de un buget de 42 de milioane de lei pentru modernizarea cazanului principal pe cărbune și a celorlalte instalații. Lucrările de modernizare și montaj ar trebui să fie demarate la primăvară, dacă se va ajunge la o înțelegere cu un constructor.

Acesta va trebui să realizeze o instalație de evacuare a zgurii și cenușii de la cazanul CR0102 la UATAA Motru S.A. – furnizorul de agent termic din municipiul Motru. Instalația este formată din benzi transportoare, concasoare, umidificatoare de cenușă, elevatoare cu cupe, siloz de depozitare.

Contractul mai presupune întocmirea documentației tehnice de execuție și obținere a autorizației de construire, precum și executarea unor lucrări conexe: construcție depozite intermediare de depozitare a zgurii și modernizarea drumurilor de acces în interiorul incintei și al drumului de acces la depozitul final. De asemenea, va fi instruit personalul care va exploata instalația ce face obiectul principal al contractului. Lucrările trebuie să fie finalizate în 12 luni. Instalația modernizată va deservi grupul pe bază de cărbune care produce agent termic și energie electrică în cogenerare.

Citește și: Explozie la Judecătoria Motru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS