20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn drum montan turistic unic va fi inaugurat anul acesta în Cheile Sohodolului

Un drum montan turistic unic va fi inaugurat anul acesta în Cheile Sohodolului

Un drum montan turistic unic din județul Gorj, în Cheile Sohodolului, va fi inaugurat anul acesta.

Lucrările la drumul ce traversează Cheile Sohodolului au fost demarate în 2022 și vor fi reluate în primăvară, în măsura în care și condițiile meteo vor permite acest lucru. Bugetul este asigurat din fondul de rezervă al Guvernului și din bugetul Consiliului Județean Gorj.

De la Guvern suma alocată a fost de 15,7 milioane de lei și de la Consiliul Județean Gorj suma adăugată a fost de 6,8 milioane de lei. Investiția vizează „Refacere infrastructură şi parte carosabilă la drumul județean DJ 672C- 17,5 kilometri –Sat Runcu – Cheile Sohodolului”.

Șoseaua este tranzitată din primăvară și până toamna. Aici vin foarte mulți turiști și sunt cabane. De asemenea, fostul complex de cazare și de alimentație publică de pe Cheile Sohodolului a fost achiziționat de un investitor privat și va exista un proiect de reabilitare și punere în valoare.

Arie natural protejată

Cheile Sohodolului reprezintă o arie naturală protejată de interes național. Este vorba de o rezervație naturală de tip mixt, situată în comuna Runcu, una din cele mai întinse din județul Gorj.

„Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 350 hectare a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele râului Jaleș (Sohodol), cu forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri, abrupturi stâncoase), cu floră și faună specifică Meridionalilor. Aria naturală protejată atrage anual mii de turiști din țară și din străinătate.Nările, Fusteica, Inelul, Peștera Popii, Peștera Gârla Vacii sunt niște repere impresionante ale acestei zone, dintre care cea mai vizitată este Peștera Popii datorită picturilor cu siluete antropomorfe de culoare neagră.

Pe cheile Sohodolului se practică alpinismul pe cele 120 de trasee special amenajate. Pe timpul verii temperatura este mai mică cu 10 grade Celsius, datorită umbrei stâncilor și apei râului Sohodol. Aici se găsesc peste 300 de specii de plante specifice acestor locuri, inclusiv castani seculari plantați înainte de anul 1859. În această zonă au avut loc filmările la celebrul film românesc „Mărgelatul”, interpretat de Florin Piersic. Cei care vor să trăiască o experiență inedită în inima naturii au mai multe posibilități de cazare în zona Cheile Sohodolului. Aceștia pot apela la numeroasele pensiuni din comuna Runcu sau pot solicita din timp să își amplaseze corturi”, conform unui site de specialitate.

Citește și: Municipiul Motru a rămas fără căldură

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS