14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSalariați mai puțini decât pensionari în Gorj

Salariați mai puțini decât pensionari în Gorj

Numărul pensionarilor se menține în continuare la un nivel ridicat în județul Gorj. De anul trecut lună de lună numărul pensionarilor este peste cel al salariaților.

Diferența este de peste 1.300 de persoane. Creșterea numărului de gorjeni care beneficiază de pensie este pusă pe seama faptului că unul din cei mai mari angajatori din județul Gorj a rămas fără mii de angajați în ultimii ani. De la Complexul Energetic Oltenia s-au pensionat sute de persoane lună de lună. Astfel, în momentul de față în județul Gorj sunt aproape 80.700 de pensionari. Trendul este crescător față de anul trecut.

Pensia medie a fost de 2.362 lei (locul 3 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător), cu 355 lei mai mare faţă de pensia medie la nivel naţional), cu 16,0% mai mare faţă de perioada similară din anul precedent (2.036 lei). Locul superior în clasamentul cu pensii medii mari este datorat tot Complexului Energetic Oltenia, unde mulți angajați au salarii mari raportat la restul salariaților din județ.

79.000 de salariați

Efectivul salariaților din economia judeţului Gorj a fost la începutul acestui an de 79.300 de persoane. Din totalul salariaţilor înregistrat la nivel naţional, efectivul judeţului Gorj reprezintă o pondere de 1,4%, ocupând astfel locul 26 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător.

Potrivit Direcției Județene de Statistică Gorj, câștigul salarial mediu brut în județ a fost la finalul anului trecut de 6.781 lei (locul 16 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător), mai mic decât media la nivelul ţării cu 12,7%, respectiv cu 985 de lei.

Cu un câştig salarial mediu net de 4.143 lei, judeţul Gorj ocupă locul 17 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător, salariul mediu net fiind mai mic decât media la nivelul ţării cu 13,1%, respectiv cu 622 lei. Comparativ cu luna anterioară, câştigul salarial mediu net în judeţul Gorj a crescut cu 2 lei, respectiv cu 0,1%. Pe sectoare ale economiei, nivelul câştigului salarial mediu net a fost de: 4.842 lei în agricultură, silvicultură şi pescuit (-2,3%), 5.030 lei în industrie şi construcţii (-0,1%) şi 3.592 lei în servicii (+0,4%). Numărul de șomeri înregistrați în judeţul Gorj la început de an este de peste 3.600 de persoane, rata șomajului fiind în jur de de 3%.

Citește și: (VIDEO) Continuă lucrările la Varianta Ocolitoare a municipiului Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS