15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNu mai sunt stocuri de cărbune la cea mai mare carieră minieră din CEO

Nu mai sunt stocuri de cărbune la cea mai mare carieră minieră din CEO

Sunt probleme majore în ceea ce privește stocurile de cărbune la cea mai mare carieră minieră din Complexul Energetic Oltenia și din țară.

Unitatea Minieră de Cariere Roșia-Peșteana a ajuns la fundul sacului în ceea ce privește cărbunele din depozite. Pe aici suflă vântul, cu toate că la nivelul tuturor carierelor miniere și la depozitele din termocentrale ar fi trebuit să fie asigurate stocuri până la data de 1 noiembrie. Nu este cazul pentru că, în cazul Carierei Miniere Roșia tot cărbunele exploatat este trimis imediat pentru alimentarea celor două grupuri energetice de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Prin urmare, nu mai este când să se acumuleze cărbune în depozitul care deservește unitatea minieră. Cu toate acestea, la toate subunitățile și la termocentrale trebuie să existe stocuri de siguranță în limitele prevăzute de legislația în domeniu pentru a nu fi pus în pericol Sistemul Energetic Național.

Situație unică de la înființarea CEO

Cristi Lădaru, președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșia, a afirmat că de la înființarea Complexului Energetic Oltenia, respectiv din anul 2012, nu s-a mai întâlnit o asemenea situație, cu depozitele de cărbune pustii. De altfel, șefii Complexului Energetic Oltenia au fost chemați la Ministerul Energiei pentru a da explicații legat de situația stocurilor de cărbune de la compania enegetică.

„Nu se poate așa ceva. Să nu ai deloc stocuri în depozite și nu suntem nici ma mijlocul iernii. La Peșteana mai sunt 100 de tone de cărbune. Este ridicol. La Roșia tot ce scoatem trimitem la termocentrală. În depozit nu mai are ce să se acumuleze. Suntem la fundul sacului în ceea ce privește cărbunele. Nu avem lignit în frontul de lucru. Nu mai avem de unde să luăm. Nu știu ce se întâmplă cu stocurile legale obligatorii. Poate se interesează cineva. În istoria CEO, de la înființare nu a fost o astfel de situație cu lipsa cărbunelui.

De 26 de ani de când sunt aici nu am trecut prin așa ceva. Eu nu știu cine a fost responsabil cu stocurile pentru perioada de iarnă. Și nu este doar la Cariera Roșia această problemă. Nu s-au făcut investițiile obligatorii în fronturile de lucru, la utilaje. Dacă sunt câteva zile cu temperaturi extreme, grupurile se vor opri din lipsă de cărbune. Vom facem noi o situație cu problemele CEO și în special cea legată de stocurile de cărbune pentru a o trimite Ministerului Energiei. Trebuie luate urgent măsuri, deși suntem în plină iarnă”, a declarat Cristi Lădaru.

Citeşte şi: Concert de colinde al Mitropoliei Olteniei la Tismana

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS