20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCea mai are investiție în infrastructura de turism din nordul Olteniei, la final

Cea mai are investiție în infrastructura de turism din nordul Olteniei, la final

Cea mai mare investiție în infrastructura de turism din Gorj se apropie de final. Este vorba de un proiect în valoare de 5 milioane de euro, fonduri europene, pentru realizarea de construcții în fața Peșterii Muierilor din stațiunea turistică de interes local Baia de Fier.

Lucrările vor fi gata până la finalul acestui an, conform primarului din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu.

„Ne apropiem cu pași repezi de finalizarea celui mai important proiect derulat în comuna noastră din fonduri europene-Proiectul de Dezvoltare a Infrastructurii Turistice și de Agrement din Stațiunea Baia de Fier. Un proiect ambițios în care puțină lume credea și poate și mai puțină îi dădea șanse. La 31 decembrie 2023 proiectele pe POR 2014-2020 se finalizează și urmează să depunem noi proiecte pe POR 2021-2027.

Prin proiectul pe care îl finalizăm acum, am reușit pentru Baia de Fier să facem schimbări importante și să reamenajăm o zonă importantă ca suprafață pentru a le oferi turiștilor o altă perspectivă asupra localității, pentru a le oferi posibilitatea de a petrece mai mult timp în comuna noastră.

În cifre lucrurile arată așa:

  • Suprafață de spațiu verde amenajată: 30.738 mp;
  • Lungime/suprafață alei pietonale realizate: 7,712 km si 7.712 mp;
  • Lungime/suprafață pistă de biciclete construită: 7,712 km / 7.712 mp;
  • Suprafața infrastructurilor pentru recreere/agrement create: 2.714,5 mp;
  • Suprafață locuri de recreere și popas amenajate: 50,05 mp;
  • Pistă de cicloturism cu grade de dificultate diferite de parcurs;
  • Parc dendrologic în zona adiacentă ieșirii din Peștera Muierilor,
  • Amenajări în zonele adiacente ieșirii și intrării în Peștera Muierilor, destinate relaxării, agrementului, mișcării fizice, evenimentelor culturale/sociale, promenadei, meștesugurilor, produselor tradiționale”, conform primarului din Baia de Fier.

Proiect și pentru Peștera Muierilor

Autoritățile locale investiția va avea ca efect în următorii ani creșterea numărului mediu de salariați în comuna Baia de Fier (stațiune turistică) și la creșterea numărului de turiști care își vor petrece un sejur aici. Primăria Baia de Fier are în vedere și un proiect pentru modernizarea iluminatului din Peștera Muierilor.

„Și pentru că acum vom încheia un capitol, doresc să vă spun că pentru etapa de finanțări 2021-2027, apeluri de proiecte ce se vor lansa în primăvara anului 2024, suntem pregătiți să depunem la ADR SV Oltenia, printre alte proiecte, și proiectul pentru „Prevenirea degradării și amenajarea sectorului turistic al obiectivului Peștera Muierilor”. Vom moderniza iluminatul în peșteră, intrarea și ieșirea vor fi altfel amenajate arhitectural. Peștera este este obiectivul numărul 1 în ceea ce privește atragerea de turiști, în partea submontană a comunei. În zona montană ne bucurăm de zona Rânca și de Transalpina”, a mai declarat Dumitru Turbăceanu. Acum în Baia de Fier are de acum cea mai lungă rețea de piste de biciclete din Gorj.

Citește și: Trei cutremure, înregistrate în ultimele ore în Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS