20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO dotează utilajele cu semnalizare acustică și optică la pornire

CEO dotează utilajele cu semnalizare acustică și optică la pornire

CEO dotează utilajele cu semnalizare acustică și optică la pornire după moartea unui miner strivit de cupa unui excavator.

Sunt luate primele măsuri după tragedia de la cariera Roșia, unde a murit un angajat care repara un excavator. Complexul Energetic Oltenia va achiziționa echipamente de semnalizare acustică și optică pentru utilaje. Va fi achiziționat aparataj pentru semnalizare care va fi montat pe utilajele de mare capacitate. Echipamentele vor transmite semnale la pornirea utilajelor. Astfel, deservenții vor fi avertizați în legătură cu punerea în mișcare a subansamblelor.

Complexul Energetic Oltenia va achiziționa echipamente de semnalizare în valoare de aproape 200.000 de lei. Hupele de semnalizare fac parte din gama aparatajului de semnalizare, sonorizare, utilizat în instalațiile de pornire a utilajelor miniere.

Utilaj pornit din senin

Cariera Minieră Roșia a intrat recent în atenția opiniei publice, după ce un angajat și-a pierdut viața. Bărbatul efectua reparații la roata unui excavator de mare tonaj. La un moment dat, utilajul a pornit și l-a strivit pe muncitor.

„În urma evenimentului de muncă produs în data de 20.10.2023, în jurul orelor 11:20, în perimetrul UMC Roșia-Peșteana, sector Roșia, un bărbat, de 42 ani, sudor, în timp ce efectua lucrări la Excavatorul E 2000-03 ce se afla în revizie lunară, a fost accidentat mortal.

Ca urmare a acestui eveniment, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a deschis dosar de cercetare a evenimentului în vederea stabilirii împrejurărilor și cauzelor care au condus la producerea evenimentului, precum și stabilirea reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor și a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor evenimente similare și, respectiv, determinarea caracterului accidentului”, conform Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Și procurorii și polițiștii fac audieri în acest caz. Astfel, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de neluarea și nerespectare a măsurilor de sănătate și securitate în muncă și ucidere din culpă.

Dacă utilajul a pornit singur este grav și se are în vedere existența unor avarii grave ascunse. Mai este și varianta neglijenței, respectiv ca excavatorul să fi fost pus în funcțiune de un angajat.

Citește și: Gorj: Finanțare de un milion de lei pentru UATAA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS