2.8 C
Craiova
sâmbătă, 9 decembrie, 2023
Știri de ultima orăLocalGorjA fost aprobat raportul privind aportul în natură și aportul în numerar al acționarilor CCGT Power Ișalnița

A fost aprobat raportul privind aportul în natură și aportul în numerar al acționarilor CCGT Power Ișalnița

Acționarii Complexului Energetic Oltenia(CEO) au aprobat în ultima ședință un raport privind aportul în natură și în numerar al firmelor care vor deține societatea care va construi grupul pe gaze naturale de la Ișalnița.

Firma care va construi grupul pe gaze naturale de la Termocentrala Ișalnița, din Complexul Energetic Oltenia, se numește CCGT Power Ișalnița SA. Capitalul social al CCGT Power Ișalnița SA va fi majorat în urma actului aprobat de acționarii CEO, care va avea cele mai multe acțiuni. Consiliul Concurenţei a autorizat, de asemenea, anul acesta operațiunea prin care Complexul Energetic Oltenia SA și ALRO SA intenționează să construiască o centrală electrică cu ciclu combinat pe gaz natural (CCGT) la Ișalnița, în județul Dolj.

CEO va deține 59,9% din companie

La Ișalnița ar trebui să fie realizat un grup pe gaze naturale de 850 de MW, alături de ALRO. Astfel, a fost constituită o societate cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit.

Din asociere face parte compania ALRO Slatina. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din societatea mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, participă cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare încheiat deja între SPV și Ministerul Energiei.

Întârziere de 2 ani

De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW.

ALRO – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei.

Realizarea noilor proiecte ale CEO este întârziată cu cel puțin un an și jumătate, doi ani. Totodată, Guvernul trebuie să asigure de anul viitor finanțare pentru magistrala de gaze naturale care va fi construită pentru a deservi grupul de la Ișalnița.

Citește și: Amenzi de 190.000 de lei, primite de angajatorii din Gorj de la ITM

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS