14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Lipsă angajați și materiale la cariera unde a murit un om

Gorj: Lipsă angajați și materiale la cariera unde a murit un om

Cariera minieră din Complexul Energetic Oltenia, unde un bărbat și-a pierdut recent viața, se confruntă cu probleme majore.

Sunt lipsuri în ceea ce privește acoperirea cu personal a unor posturi deficitare, însă există și o lipsă majoră de materiale esențiale în funcționarea utilajelor, unele de-a dreptul elementare. Cristi Lădaru, președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșia, din cadrul CEO, a declarat că unitatea minieră cea mai mare din Oltenia și din țară are sub 1.500 de salariați. Ca urmare a pensionărilor masive, au plecat sute de angajați cu mare experiență. În momentul de față, este nevoie majoră de personal în câteva sectoare din producție.

„Eu sper să nu se întâmple ce s-a întâmplat. Iar dacă se va întâmpla să nu ne surprindă. Avem nevoie urgentă de peste 100 de muncitori calificați pe diferite meserii. Posturile au rămas descoperite total și nu are cine să le ia locul. Oamenii au plecat la pensie și nu au mai dorit să continue ca pensionari. Este explicabil. Banii nu mai pot recupera anii de viață pierduți sau sănătatea distrusă. Avem o lipsă majoră și de materiale elementare. Lipsește până și vaselina și uleiurile pentru funcționarea utilajelor. Nu mai spun de capitolul investiții și reparații unde procentele sunt rușinoase. La excavatoare procentul de realizare este din păcate dintr-o singură cifră”, a menționat Cristi Lădaru.

Un om de 42 de ani și-a pierdut viața

Cariera Minieră Roșia a intrat recent în atenția opiniei publice, după ce un angajat și-a pierdut viața. Bărbatul efectua reparații la roata unui excavator de mare tonaj. La un moment dat, utilajul a pornit și l-a strivit pe muncitor.

„În urma evenimentului de muncă produs în data de 20.10.2023, în jurul orelor 11:20, în perimetrul UMC Roșia-Peșteana, sector Roșia, un bărbat, de 42 ani, sudor, în timp ce efectua lucrări la Excavatorul E 2000-03 ce se afla în revizie lunară, a fost accidentat mortal.

Ca urmare a acestui eveniment, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a deschis dosar de cercetare a evenimentului în vederea stabilirii împrejurărilor și cauzelor care au condus la producerea evenimentului, precum și stabilirea reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor și a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor evenimente similare și, respectiv, determinarea caracterului accidentului”, conform Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Și procurorii și polițiștii fac audieri în acest caz. Astfel, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de neluare și nerespectare a măsurilor de sănătate și securitate în muncă și ucidere din culpă. Sunt doua variante în acest caz:

  • fie utilajul a pornit singur, ceea ce este puțin probabil,
  • fie este vorba de o eroare umană, respectiv un alt angajat să fi pornit excavatorul.

Citește și: Târgu Jiu: Polițiștii locali au ajutat cu alimente o tânără grav bolnavă imobilizată în scaun rulant

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS