20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStudiu de fezabilitate pentru grupul pe gaze de 500 de milioane de euro de la Ișalnița

Studiu de fezabilitate pentru grupul pe gaze de 500 de milioane de euro de la Ișalnița

A fost semnat un contract pentru studiul de fezabilitate pentru grupul energetic de 850 de MW de la Sucursala Electrocentrala Ișalnița.

Va fi cel mai mare grup pe gaze naturale care va fi construit de Complexul Energetic Oltenia și unul din cele mai mari din țară, alături cel deținut de OMW Petrom, la Brazi. La Ișalnița ar trebui să fie construit și un grup pe gaze naturale de 850 de MW, alături de ALRO.

Astfel, a fost constituită o societate cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere face parte compania ALRO Slatina. Cota CE O deținută din capitalul social, de 59,9% din societatea mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro.

Investitorul selectat, ALRO SA, participă cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare. Nnoua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final.

Întârziere majoră

De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW.

ALRO – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW.

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei. Realizarea noilor proiecte ale CEO este întârziată cu cel puțin un an și jumătate, doi ani.

Citește și: Motru: Doi copii au rămas orfani, după ce mama le-a fost răpusă de cancer la 27 de ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS