18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de turiști, așteptați la Festivalul Tocanului de la Novaci

Mii de turiști, așteptați la Festivalul Tocanului de la Novaci

A fost definitivat programul de la Festivalul Tocanului de la Novaci.

Artiști cunoscuți vor cânta sâmbătă și duminică la Festivalul Tocanului, care a ajuns la ediția a IV-a și va avea loc în zona pietonală a pieței din Novaci. Cu această ocazie comunitatea novăceană promovează produsul gastronomic local „Tocan de Novaci”, promovează vechile familii de păstori novăceni, care au transmis peste veacuri obiceiurile, cântecele și dansurile locului.

Sâmbătă, de la ora 18.30, are loc o seară ciobănească în cadrul căreia crescătorii de animale pregătesc tocanul, artiștii „încing scena”, iar persoanele prezente se pot bucura de frumusețea unei seri de toamnă, la un castron de tocan, un pahar de tărie, ascultând muzică populară, privind dansuri din diverse zone ale României și prinzându-se în horă.

Soliștii prezenți reprezintă diverse zone ale țării unde creșterea oilor este una dintre îndeletnicirile importante ale populației, aceștia fiind: Aurel Lupu, Angela Zaharie și Formația Efect( Sibiu), Roxana Rozlovean (Banat), Teodora Dănțăușa (Maramures), Cătălin Pilea, Formația de Suflători „Ion Lianu”, Călin Cotorcea (Novaci) și Ansamblul Folcloric „Nedeia”, din Novaci.

Olguța Berbec este cap de afiș duminică

Duminică, turiștii sunt așteptați la Festival de la ora 11,00, când capete de afiș vor fi : Olguța Berbec, Ion Drăgan, Ileana Lăceanu sau Cristian Pomohaci. Nu va lipsi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, din Târgu Jiu.

„Cu bucurie și drag duminică, 8 octombrie, propunem atenției dumneavoastră: Tradiții și obiceiuri novăcene; Târgul meșterilor populari; Spectacol folcloric; Masa producătorilor locali, unde veti putea vedea și gusta produsul gastronomic tradițional „Tocan de Novaci” si „Telemea de Novaci”, ambele produse marcă OSIM! Vă așteptăm cu drag!”, conform organizatorilor, respectiv Consiliul Județean Gorj, Asociația Crescătorilor de Bovine și Ovine Gorj, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși”, Punctul Gastronomic Local „Acasă la Stâna Ștefanu”, Liceul Teoretic și Școala Gimnazială din Novaci, precum și Primăria și Consiliul Local din oraș.

Se estimează că mii de persoane vor fi prezente la Festival pentru a degusta tocanul de oaie, brânza de Novaci și alte produse tradiționale.

Citește și: Fără apă la Rovinari

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS