17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjA patra ediție a Festivalului Tocanului, la Novaci

A patra ediție a Festivalului Tocanului, la Novaci

O nouă ediție a Festivalului Tocanului va avea loc la Novaci, în județul Gorj. Evenimentul, ajuns la a patra ediție, este programat pe 8 octombrie, în Piața agroalimentară din oraș.

Cu această ocazie comunitatea novăceană promovează produsul gastronomic local „Tocan de Novaci” (înregistrat la OSIM), promovează vechile familii de păstori novăceni, care au transmis peste veacuri obiceiurile, cântecele și dansurile locului. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Gorj, în colaborare cu Asociația Crescătorilor de Ovine și Bovine Novaci, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Școala Populară de Artă „Constantin Brâncuși”, Liceul Teoretic Novaci și Școala Gimnazială Novaci. Tocanul de Novaci este un produs culinar ciobănesc, realizat numai din carne de oaie și condimentat numai cu sare. Preparatul este deosebit de gustos, fiind preparat în ceaune mari la foc de lemne.

Promovează mâncarea tradițională

Festivalul a oferit la edițiile trecute expoziții cu vânzare ale producătorilor locali, dar și gastronomie locală, spectacole folclorice, expoziții cu vânzare ale unor artiști populari, ateliere de creație. Turiștii și locuitorii din zona submontană au avut posibilitatea să vadă cum se prepară tocanul de oaie, dar și să îl guste.

Zeci de familii din Novaci au preparat tocan pentru turiști. Unele au oferit gratuit tocanul de oaie cu mămăliguță. Vor fi pregătite în mod cert:

– expoziții de produse tradiționale,

– dulceață,

– pâine pe vatră,

– cozonac de casă,

– plăcintă cu brânză,

– dulceață,

– produse lactate (cașcaval, smântână și unt).

Scopul acestui festival este atragerea turiștilor în număr cât mai mare în zonă pentru a promova satul românesc, obiceiurile ciobanilor, dar și mâncarea tradițională.

Citește și: Turcia: Trei morți după prăbușirea unui elicopter de stins incendii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS