17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSumă uriașă pentru a repara podurile și drumurile afectate de inundații

Sumă uriașă pentru a repara podurile și drumurile afectate de inundații

Este nevoie de o sumă considerabilă pentru a elimina efectele inundațiilor care au avut loc în județul Gorj în lunile mai și iunie.

Au fost afectate zeci și sute de podețe, precum și poduri, drumuri județene și locale. Autoritățile au evaluat pagubele, iar acestea au fost centralizate la nivelul Instituției Prefectului. Suma totală de care este nevoie pentru lucrările de reparații și remediere este de peste 16 milioane de lei.

În acest sens va fi depusă o solicitare la Ministerul Dezvoltării Regionale, care va trebui să identifice fondurile necesare pentru lucrări. În urma ultimelor inundații, au fost afectate și 58 de locuințe din 12 localități. Valoarea calculată a despăgubirilor este de 128.000 de lei. Sumele vor fi acordate prin AJPIS. De asemenea, în urma furtunii de acum o săptămână și a vântului puternic au fost afectate 20 de case la Țicleni și 7 la Câlnic. Valoarea despăgubirilor care vor fi achitate de AJPIS este de peste 86.000 de lei.

Clădirea prefecturii, predată către CNI

Trebuie reparate și clădirile afectate de seismele din acest an. Palatul Administrativ din Târgu Jiu este cel mai afectat. Clădirea Prefecturii Gorj va fi predată către Compania Națională de Investiții până la finalul acestui an, începutul anului viitor. Este nevoie ca Palatul Administrativ să fie evacuat și clădirea să intre într-un amplu proces de reabilitare. Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, a declarat că se acționează în vederea identificării de spații pentru mutarea instituțiilor care își desfășoară activitatea în Palatul Administrativ. Vor fi mutați atât angajații Prefecturii Gorj, cât și cei ai Consiliului Județean. În imobil mai sunt:

  • Direcția de Statistică,
  • Direcția pentru Agricultură,
  • Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor,
  • Serviciul Pașapoarte,
  • Serviciul Înmatriculări și Permise Auto,
  • și altele.

„La Prefectură este mai greu pentru că nu avem buget pentru închirieri. La Consiliul Județean Gorj au buget. Se pot organiza altfel. Vedem ce clădiri publice sau private vom identifica pentru mutare. Este necesar ca Prefectura Gorj să intre în reabilitare. Sala Maură este grav afectată. Cert este că toată clădirea trebuie să fie evacuată, înainte de predarea către CNI. Sunt multe lucruri de rezolvat, de la comunicații, până la arhive, pentru că va exista continuitate în activitate acolo unde se va merge”, a declarat Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj. O primă estimare arată că ar fi nevoie 13 milioane de euro pentru repararea imobilului.

Citește și: Dezbatere cu primarii din Gorj și Mehedinți pe tema gunoiului de grajd

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS