28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjȘef din Ministerul Energiei: Proiectele CEO, întârziate cu 2 ani

Șef din Ministerul Energiei: Proiectele CEO, întârziate cu 2 ani

Constantin Ștefan, secretar de stat din Ministerul Energiei, a anunțat că proiectele Complexului Energetic Oltenia sunt întârziate în ceea ce privește implementarea.

Întârzierea comunicată oficial chiar de Complexul Energetic Oltenia este de circa un an, însă Constantin Ștefan susține că ar fi în realitate o întârziere de doi ani de zile. Planul de restructurare al CEO ar trebui să fie renegociat de urgență cu specialiștii Comisiei Europene, este de părere secretarul de stat. Conform Planului de restructurare a CEO, compania trebuie să construiască 8 parcuri fotovoltaice până în 2024 și 2 grupuri pe gaze naturale până în 2026.

„În raportul de analiză pe care, personal, l-am elaborat la solicitarea fostului ministru în luna aprilie 2023, pe baza datelor furnizate și de CEO, a rezultat faptul că termenele asumate inițial (iunie 2026) de punere în funcțiune a noilor capacități energetice au fost modificate și există deja o întârziere majoră de cel puțin 1 an și jumătate, după cum urmează:

– noul termen pentru cei 475 MW pe gaz la Turceni – decembrie 2027;

– noul termen pentru cei 850 MW pe gaz la Ișalnița – fără dată certă avansată de CE Oltenia.

Am semnalat fostului ministru Virgil Popescu, la momentul depunerii acestui raport, respectiv luna mai 2023, că este necesară revizuirea și renegocierea Planului de Restructurare și PNRR C6 Energie, având la bază întârzierea implementării proiectelor noi de la CE Oltenia, proiecte strategice și cu impact major în siguranța Sistemului Energetic Național!”, conform lui Constantin Ștefan.

Întârziere majoră

Secretarul de stat este de părere că raportările CEO către Comisia Europeană trebuie să includă întârzierea reală. Constantin Ștefan a solicitat actualizarea datelor.

„Solicit pe această cale ca la momentul raportării periodice, la 6 luni, a analizei privind stadiul implementării Planului de Restructurare, conducerea CE Oltenia să dea dovadă de responsabilitate și corectitudine prin respectarea realității.

De la momentul redactării raportului antemenționat – aprilie 2023 și până în prezent, au mai trecut 3 luni. Prin urmare, întârzierea de ”doar câteva luni” despre care domnul Plaveti face vorbire, este în realitate, deocamdată, de aproximativ 2 ani. Adică anul 2028 pentru Turceni, iar pentru Ișalnița nu există un termen asumat și realist. Subliniez că din discuțiile purtate cu factorii decidenți, în baza analizei efectuate, se arată disponibilitatea de a efectua pașii necesari către Comisia Europeană pentru decalarea Planului de Restructurare al CEO și renegocierea PNRR C6 Energie, având ca justificare inclusiv întârzierea termenelor de punere în funcțiune a noilor capacități de producție“.

CEO, pusă la colţ

Constantin Ștefan avertizează conducerea CE Oltenia că dacă, prin raportarea către Comisia Europeană a stadiului implementării Planului de Restructurare, va furniza date nereale despre termenele de punere în funcțiune a noilor proiecte, altfel de cum au fost expuse în raportul de analiză din mai 2023, va periclita șansa Guvernului de a iniția negocierile cu Comisia Europeană în scopul revizuirii Planului de Restructurare al CEO.

„Cred cu tărie că grupurile energetice pe cărbune trebuie sa fie folosite în continuare luând exemplul Germaniei, Bulgariei și altor state europene care au apelat la aceste capacități pentru ieșirea din criză și relansarea economiei”, conform lui Constantin Ștefan, fost director în cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Daniel Burlan, director de vânzări al CEO, a declarat că la ultima raportate făcută către Comisia Europeană a fost anunțată o întârziere de un singur an în ceea ce privește implementarea Planului de restructurare.

Citeşte şi: Expertiză finalizată în dosarul accidentului cu trei morți de la CEO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS