13.7 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCopiii românilor din Diaspora, în tabără la Săcelu

Copiii românilor din Diaspora, în tabără la Săcelu

Elevii și tinerii români din afara țării au mers în tabără în stațiunea Săcelu, din județul Gorj.

Unitatea de cazare este gestionată de Direcția Județeană de Tineret Gorj. Taberele pentru tineri din afara țării fac parte din programul ARC. Au început seriile de cazare și masă. Acestea se vor încheia pe 7 august, după cum a precizat Horațiu Gorun, directorul Direcției Județene pentru Tineret Gorj.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului organizează cea de-a XIV-a ediție a Programului de Tabere „ARC” 2023. Acest program, iniţiat de DRP şi destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, va fi organizat în serii consecutive de câte șapte zile, în 6 locații din țară, între care și cea de la Săcelu, administrată de DJT Gorj.

5.000 de elevi invitați

La ediția din acest an sunt invitați să participe 5.000 de elevi, studenți, tineri și profesori români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora. Activităţile organizate în cadrul Programului se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească.

De asemenea, în două din cele șapte zile, vor fi organizate excursii la obiectivele culturale și turistice din zonă. Grupurile se vor constitui cu sprijinul misiunilor diplomatice şi a mediului asociativ. Criteriile de selecție obligatorii pentru participanții la Programul ARC sunt următoarele: sunt români de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea nr. 299/2007, cu completările și modificările ulterioare (se recomandă elevi cu vârsta cuprinsă între 8 – 18 ani și studenți sau tineri cu vârsta până în 35 de ani); au cunoștințe de bază ale limbii române.

Cine are prioritate?

Criteriile orientative în realizarea cu prioritate a selecției:

  • au prioritate cei care participă pentru prima dată la programul „ARC”;
  • sunt câștigători ai olimpiadelor/concursurilor naționale și internaționale sau au rezultate bune la învățătură;
  • au rezultate și aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice etc.;
  • au rezultate remarcabile în promovarea identității românești;
  • sunt membri activi sau simpatizanți ai mediului asociativ românesc din țările de reședință şi se implică în activitatea acestora.

Pentru grupurile care se vor constitui din diaspora este recomandat ca acestea să se formeze din minim 9 copii şi este obligatoriu să fie însoțiți de un adult, care îşi va asuma responsabilitatea pentru siguranţa acestora. Grupurile formate trebuie să îndeplinească toate cerințele pentru deplasarea în România: au pașaport, viză, aviz epidemiologic etc.

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanții din cele șase tabere. De asemenea, DRP va organiza şi va suporta transportul pentru participanţii din comunităţile istorice, precum şi cheltuielile de transport din Bucureşti până la tabere şi retur pentru grupurile participante din diaspora. Precizăm că participanţii din diaspora îşi vor asigura, din surse proprii, cheltuielile de transport din ţara de reşedinţă până la Bucureşti şi retur.

Citeşte şi: Femeie amendată cu 1.000 de lei pentru că a aruncat gunoi pe o stradă din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS