9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjComisie pentru pensionarea minerilor și a energeticienilor din Oltenia

Comisie pentru pensionarea minerilor și a energeticienilor din Oltenia

Sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia (CEO) au programată miercuri o ședință. Aceasta va avea loc în cadrul Comisiei de Negociere. Se va discuta, între altele, pe tema aplicării Legii 197 din 2021 la Complexul Energetic Oltenia. Liderii celor patru federații sindicale reprezentative propun ca legea să fie aplicată unui numâr cât mai mare de angajați. Legea nu este aplicată în momentul de față de către casele de pensii.

Complexul Energetic Oltenia a început însă să emită adeverințe în baza actului normativ respectiv. Acesta a intrat în vigoare în luna august 2021, dar nu a fost luat în considerare de către casele de pensii. Și în momentul de față există o ezitare cu privire la acest lucru. Motivul ar fi lipsa unui soft care să calculeze pensiile, precum și stabilirea de către angajatori a categoriilor care vor fi încadrate la condițiile speciale de muncă.

Primele decizii de pensionare

Potrivit unuia dintre liderii de sindicat din CEO primele decizii de pensionare ar trebui să fie emise până la finalul acestei luni. La Casa Județeană de Pensii Gorj sunt mii de solicitări de recalculare a pensiilor în baza Legii 197, precum și pentru pensionarea în baza aceluiași act normativ.

„Începând cu 2 mai 2023, dată la care Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat DECIZIA DE APLICARE a legii nr.197 în Monitorul Oficial, casele de pensii au termenul de maximum 45 de zile pentru a emite deciziile de pensionare la dosarele depuse de colegii noștri, decizii în conformitate cu prevederile acestei legi!

Iar acest termen începe să fie atins după jumătatea acestei luni. Desigur că și eu mi-aș fi dorit să nu dureze atât de mult. Să nu ni se pună atât de multe piedici, și mai ales să fim susținuți în această luptă de marea majoritate a beneficiarilor acestei legi. Aceasta este însă situația și starea de fapt în care ne aflăm! Vă asigur că lupta noastră, a celor care ne luptăm cu adevărat pentru legea nr.197, va fi o luptă dusă până la final, și pe toate căile posibile ce ni le permite legea!”, a declarat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” de la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din Complexul Energetic Oltenia.

La Târgu Jiu vine șeful Casei Naționale de Pensii

La Târgu Jiu este așteptat și șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia solicită participarea la discuțiile cu șeful Casei Naționale de Pensii Gorj. Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Gorj, este așteptat în data de 8 mai la Târgu Jiu. Acesta va participa la o ședință la sediul Prefecturii Gorj, unde vor fi purtate discuții pe tema aplicării Legii 197 din 2021. Sunt probleme în ceea ce privește aplicarea actului normativ. Este vorba de interpretare și existența unui soft cu ajutorul căruia să fie calculate pensiile, în baza Legii 197. La întâlnire a solicitat să fie prezent și Sindicatul Solidaritatea 2013, de la Cariera Minieră Lupoaia. Aceasta a fost trecută pe lista unităților miniere care se vor închide în perioada imediat următoare. Este vorba de anul 2024.

Mulți dintre minerii de la Lupoaia îndeplinesc toate condițiile pentru pensionare în baza Legii 197 din 2021. Legea 197 din 2021 ar trebui să ajute în 2023 la pensionarea a peste 2.000 de angajați din Complexul Energetic Oltenia care îndeplinesc toate condițiile prevăyute de legea care instituie condiții speciale de muncă la companiile din minerit și din sectorul energetic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS