21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO cumpără o cantitate uriașă de gaze pentru termocentrale

CEO cumpără o cantitate uriașă de gaze pentru termocentrale

Complexul Energetic Oltenia (CEO) are în vedere achiziționarea unei cantități uriașe de gaze naturale.

Cantitatea necesară este de 34.500 de MW pentru Termocentrala Rovinari, Termocentrala Turceni, ambele din Gorj, și Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița, din județul Dolj. Combustibilul de care are nevoie Complexul Energetic Oltenia se folosește la producerea energiei electrice pe bază de cărbune ca și combustibil suport pentru întreținerea arderii în cazane. Potrivit Complexului Energetic Oltenia, gazele naturale sunt utilizate cu preponderență pentru pornirea cazanelor prevăzute în dotarea grupurilor energetice. Gazele naturale asigură și o menținere a siguranței în funcționare.

În ultimul an, achizițiile de gaze naturale au crescut, pe fondul reducerii cantităților de cărbune ajunse la grupurile energetice. Complexul Energetic Oltenia are acum nevoie de noi contracte de furnizare a gazelor naturale. Perioada vizată este 1 iunie – 30 septembrie, cu posibilitatea de prelungire prin acte adiționale. Cea mai mare cantitate de gaze naturale este necesară pentru Termocenntrala de la Rovinari, peste 20.000 de MW.

CEO închide grupuri și carierele

Complexul Energetic Oltenia se află într-un program de închidere de grupuri energetice și de carere miniere. De la 1 iunie, se vor închide două grupuri energetice de la Rovinari, respectiv Turceni. De asemenea, măsurile de restructurare care vizează închiderea/conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.

„Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Închidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.”, conform CEO.

De asemenea, compania și-a propus să construiască două grupuri pe gaze naturale la Turceni 475 MW și la Ișalnița 850 MW. La Turceni grupul pe gaze naturale va fi construit alături de Tinmar și la Ișalnița alături de ALRO Slatina. Prin urmare, în următorii ani, CEO va avea nevoie de și mai multe gaze naturale.

Citește și: Se deschide Bazinul de înot de la Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS