6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSemnal de alarmă: Urmează tăvălugul reducerii de personal de la CEO

Semnal de alarmă: Urmează tăvălugul reducerii de personal de la CEO

Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia atrage atenția că va urma un adevărat tăvălug al reducerii de personal în perioada următoare.

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” din Sucursala Electrocentrale Rovinari, a declarat că administrația companiei energetice va trebui să înceapă să reducă din posturile de la CEO. Astfel, până în 2025 vor trebui să plece din carierele miniere și din termocentrale 6.484 de salariați. Prin urmare, din 2026 vor mai activa la Complexul Energetic Oltenia numai 4.500 de mineri și energeticieni. Acesta lucru este de altfel consemnat și în Planul de restructurare și decarbonare aprobat de Comisia Europeană. Planul propune în același timp închiderea de capacități și construirea de grupuri pe gaze și parcuri fotovoltaice.

„Pentru cei care spun în aceste zile că n-au știut despre planul de închidere al grupurilor energetice pe cărbune și despre disponibilizările locurilor de muncă din C.E. Oltenia, acest lucru a rezultat din declarațiile fostului prim-ministru Florin Câțu, din urmă cu doi ani, dar din păcate marea majoritate a colegilor nu m-au crezut atunci!”, conform liderului de sindicat Manu Tomescu, din cadrul Sindicatului „Energia” Rovinari.

Angajații pe perioadă determinată se tem că vor fi trimiși acasă

Mii de angajați din Complexul Energetic Oltenia se tem că vor rămâne fără locuri de muncă. Este vorba de 1.800 – 2.000 de persoane. Acestea sunt încadrate pe perioadă determinată. Unele contracte expiră la finalul lunii iunie. Ar trebui să fie prelungite, dacă se mai dorește continuarea activității. Nicu Bunoaica, lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, a precizat că angajații încadrați pe perioadă determinată vor fi primii care vor pleca. Acest lucru ar explica și ezitarea administrației cu privire la prelugirea contractelor.

„Cei care au fost încadrați pe perioadă determinată vor rămâne așa. Nu vor mai avea contracte pe perioadă nedeterminată. Planul de restructurare este în curs de implementare. Ar trebui să mai prindă o prelugire de 6 luni. Oamenii speră că vin alegerile și nu vor fi luate măsuri drastice și vor rămâne la companie până la finalul lui 2024. Dar Planul are ținte clare asumate în fața Comisiei Europene”, a declarat Nicu Bunoaica, președintele Sindicatului Solidaritatea 2013 din Cariera minieră Lupoaia, Bazinul Minier Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS