18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimăria Runcu îi somează pe localnici să își asigure locuințele

Primăria Runcu îi somează pe localnici să își asigure locuințele

Primăria din Runcu, din județul Gorj, zona de epicentru a seismelor din februarie, îi somează pe localnici să continue să își asigure locuințele.

Asigurarea locuințelor este obligatorie. Edilii avertizează că se pot aplica amenzi pentru persoanele fizice și juridice care nu dețin o poliță de asigurare obligatorie pentru locuințele pe care le au în proprietate. Amenzile sunt cuprinse între 100 și 500 de lei.

PAD reprezintă polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale și, prin legea nr. 260/2008, fiecare proprietar de locuință este obligat să dețină una. Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale acoperă trei riscuri: cutremur de pământ, alunecări de teren și inundație, provocate de fenomene naturale. Autoritățile locale vor trece la verificări în perioada următoare pentru a stabili câte gospodării dețin asigurare obligatorie și câți proprietari nu au încheiat încă o poliță de asigurare.

Prețul asigurărilor a crescut

Pentru asigurarea împotriva dezastrelor naturale, din punct de vedere al construcției, locuințele se împart în două categorii: Clădiri de tip A, pentru care suma asigurată este de 20.000 de euro – construcțiile care au structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereții exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Clădiri de tip B, pentru care suma asigurată este de 10.000 de euro – construcțiile care au pereții exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Este de amintit că zona Runcu a fost una din cele mai afectate de seismele care au început în luna februarie și care au avut peste 2.100 de replici mai mici. Nu toți sătenii au fost convinși să încheie o asigurare, în ciuda celor întâmplate recent. În urma unor modificări ale legislației, prețul asigurării obligatorii pentru locuințele de tip A va crește la 130 de lei pe an, față de 100 de lei (20 de euro) pe an în prezent, în timp ce prețul pentru locuințele de tip B rămâne la 50 lei (10 euro în prezent).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS