16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAparegio investește 20 de milioane de lei în parcuri fotovoltaice

Aparegio investește 20 de milioane de lei în parcuri fotovoltaice

Aparegio investește 20 de milioane de lei în parcuri fotovoltaice. Au fost alocate fonduri pentru proiectare și execuția lucrărilor pentru amplasarea, montarea și punerea în funcțiune a centralelor fotovoltaice, în vederea producerii energiei electrice din surse solare la nivelul operatorului de apă și apă uzată APAREGIO Gorj. Obiectivul este ca lucrările să fie demarate în vara acestui an.

Va fi asigurată independența energetică pentru stațiile de tratare și de epurare din următoarele localități: Târgu Jiu; Cartiu; Iezureni; Bumbesti-Jiu; Lupoaia; Motru; Glogova Iormănești; Târgu-Cărbunești; Cerătu; Câmpu Mare; Socu; Bucureasa; Lelești; Arcani;Rovinari și Turceni. În total vor fi peste 20 de obiective. Durata de execuție a lucrărilor este de 9 luni.

Investiții de 1 miliard de lei

Aparegio Gorj a lansat anul trecut un proiect în valoare de peste 1 miliard de lei. Acesta este destinat noilor investiții de apă și apă uzată din județul Gorj. La sediul Instituției Prefectului Județul Gorj a avut loc lansarea oficială a „Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj”. Acesta este cofinanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Contractul pentru finanțarea proiectului a fost semnat pe 23.12.2020. Acesta a fost semnat între Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, și APAREGIO GORJ S.A., în calitate de Beneficiar al finanțării. Valoarea totală a proiectului este de 1.080.673.346,54 lei, inclusiv TVA. Finanțarea nerambursabilă asigurată este de 839.103.597,57 lei, echivalentă cu 92% din valoarea totală eligibilă aprobată. Valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului este de 2% din partea unităților administrativ-teritoriale beneficiare. APAREGIO GORJ S.A. trebuie să acopere 6% din costurile eligibile.

Stații de tratare noi

Se vor realiza: 25 stații de tratare a apei potabile; 61 km de conducte de aducțiune; 79 km de rețele de distribuție apă potabilă; 3 stații noi de epurare ape uzate; 234 km de rețele de canalizare; 79 stații noi de pompare ape uzate.

Obiectivul proiectului constă în îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Gorj, prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 locuitori echivalenți, în vederea conformării cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC).

Proiectul presupune investiții majore în modernizarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare. Este vorba de următoarele unități teritorial-administrative beneficiare: Târgu Jiu; Motru; Rovinari; Bumbești-Jiu; Târgu-Cărbunești; Țicleni; Novaci; Tismana; Turceni; Peștișani și Turcinești. Investițiile se vor realiza prin cele 26 contracte de lucrări, 2 contracte de furnizare și 4 contracte de servicii cuprinse în proiect.

Reabilitarea surselor de apă pentru Târgu Jiu

Aparegio Gorj a aprobat și un buget de peste 40 de milioane de lei pentru modernizarea surselor de apă pentru Târgu Jiu. Din suma respectivă vor fi achitate serviciile de proiectare. De asemenea se va plăti și execuția lucrărilor la surse de apă și aducțiuni Târgu Jiu. Aparegio Gorj și-a propus să semneze contractul de proiectare și execuție până la finalul acestui an.

„Lucrările de construcție pentru proiectarea și execuția de lucrări pentru „CL23 – Proiectare şi execuţie lucrări surse de apă și aductiuni Târgu Jiu (Runcu, Vâja Clocotiş, Sohodol, Șușița), includ: Sector 1: Sistem de alimentare cu apă Târgu Jiu, pentru care s-au propus următoarele lucrări: Sursa de apă – Reabilitare sursa Șușița Verde. Reabilitare sursa Runcu. Aducțiuni conducte de transport – Reabilitare aducțiune sursa Șușița Verde-GA Dealul Târgului. – Reabilitare aducțiune sursa Vâja Clocotiș-camera încărcare Runcu. Reabilitare aducțiune sursa Sohodol-camera încărcare Runcu.”, conform Aparegio Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS