11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConstruirea Mănăstirii Turburea și reabilitarea Castelului Roșianu, blocate de studiile geotehnice

Construirea Mănăstirii Turburea și reabilitarea Castelului Roșianu, blocate de studiile geotehnice

Două proiecte majore pentru localitatea gorjeană Turburea sunt blocate de lipsa studiilor geotehnice. Este vorba de construirea unei mănăstiri în zona Turburea și reabilitarea Castelului Roșianu.

Potrivit primarului din Turburea, Ion Bârcă, proiectanții au cerut un studiu geotopo baza pe foraje și nu doar pe analize superficiale. Prin urmare, nu se poate trece mai departe la faza de proiectare. Construirea unei noi mănăstiri în Gorj, respectiv la Turburea, este un proiect al Mitropoliei Olteniei, iar de reabilitarea Castelului Roșianu se ocupă aceeași instituție. Astfel, vor fi folosite fonduri din PNRR pentru restaurarea și punerea în valoare a Castelului Roșianu din comuna gorjeană Turburea. Este vorba de o clădire vechi de peste 100 de ani care a aparținut boierului Dumitru Roșianu. Este o clădire de patrimoniu care a aparținut Primăriei Turburea.

La un moment dat, în anul 2007, autoritățile locale au scos la vânzare proprietatea, inclusiv terenul aferent, însă nu au existat cumpărători interesați să preia clădirea și terenul. Poate și din cauză că obligația cumpărătorului ar fi fost să restaureze clădirea, dat fiind faptul că este vorba de un monument din patrimoniul național. În cele din urmă, s-a renunțat la intenția de a valorifica activele respective, iar la un moment dat autoritățile locale au decis să doneze bunurile către Mitropolia Olteniei

Proiect de restaurare de 12 milioane de euro

Mitropolia Olteniei, care are, în prezent, în proprietate clădirea monument istoric, a întocmit un proiect în valoare de 12 milioane de euro pentru restaurare şi amenajarea peisagistică a zonei. Primarul din Turburea, Ion Bârcă, a declarat că proiectul a fost depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. După accesarea fondurilor, primăria va asigura tot suportul necesar pentru punerea în valoare a zonei unde se află Castelul Roșianu.

Complexul de agrement va avea o mănăstire, chilii, căsuţe din lemn, sală de sport şi ateliere de pictură şi olărit. „Castelul are o vechime de peste 100 de ani. A fost ridicat de boierul Dumitru Roşianu, un avocat de la Curtea Regală. A adus un arhitect din Italia la vremea respectivă. După moartea boierului, clădirea a fost sediu de primărie, dispensar şi maternitate. Acum este la Mitropolie care dorește să facă această investiție de 12 milioane de euro.

Ar fi cea mai importantă investiție din comună din ultimii zeci de ani. Noi vom ajuta cu tot ce vom putea, respectiv avize, utilitățile în zonă. Este un loc extraordinar și, dacă va fi pus cum trebuie în valoare, va atrage multă lume. Sper să vină banii și să dea drumul la licitație, să vedem cum încep lucrările de amenajare. Clădirea este afectată de intemperii, dar poate fi pusă la punct. Momentan, s-a cerut acest studiu geotopo serios, cu foraje.”, a declarat Ion Bârcă, primarul din Turburea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS