14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBuget de 32 de milioane de euro pentru serviciile de salubritate din Gorj

Buget de 32 de milioane de euro pentru serviciile de salubritate din Gorj

Autoritățile din Gorj pregătesc un contract uriaș pentru asigurarea serviciilor de salubritate la nivelul județului. Este vorba de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară în Domeniul a Serviciilor de Salubrizare(ADIS) Gorj care pregătește un buget de 32 de milioane de euro pentru următorii 8 ani. Din structura respectivă fac parte 40 de primării din județ. Este vorba de 38 de comune și două orașe.

În momentul de față activitatea de salubrizare la nivelul celor 40 de comune și orașe care fac parte din ADIS este asigurată de compania Polaris. Tot Polaris deține și depozitul de gunoi de la Târgu Jiu.

„Avem în vedere organizarea în acest an a unei licitații pentru un contract de 8 ani. Acum fac parte din ADIS 40 de localități. În toate colectează deșeurile Polaris. Tot Polaris mai strânge gunoiul în alte 3 localități din afara ADIS. Este vorba de Târgu Jiu, Bumbești-Jiu și Peștișani. Salubris Cărbunești asigură salubrizarea în 8 localități. Mai sunt două localități cu o societate din Severin. La Motru de colectarea gunoiului se ocupă Direcția Publică, la fel și la Turceni. Majoritatea localităților din cele 70 din Gorj aduc gunoiul la depozitul de la Târgu Jiu”, a declarat Luis Popa, directorul Direcției Județene de Salubritate și Protecția Animalelor Gorj și reprezentant al ADIS Gorj.

Probleme legat de colectarea selectivă

Viitorul operator va trebui să rezolve și problema colectării selective a deșeurilor. De exemplu, colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Târgu Jiu se desfășoară cu dificultate. Potrivit unei statistici de la nivelul Direcției Județene de Salubritate și Protecția Animalelor, din cadrul Consiliului Județean Gorj, În ultima lună, de la nivelul celor 40 de localități unde colectarea selectivă este realizată prin operatorul ADIS Gorj a fost ridicată o cantitate de 320 de tone de deșeuri colectate selectiv în sacul galben. De asemenea, de la nivelul municipiului Târgu Jiu au fost colectate selectiv numai 27 de tone de deșeuri în sacul galben.

„În privința colectării selective la Târgu Jiu se stă foarte rău. Avem într-o lună 320 de tone colectate selectiv în cele 40 de localități unde ADIS asigură operator și 27 de tone de gunoi colectat selectiv unde este colectare în afara ADIS. Se predă sacul galben la poartă. Acolo unde nu este scos sacul galben la poartă nu se mai distribuie un nou sac. Se consideră că există un sac galben care nu a fost predat. În cele 40 de localități este deservită o populație de 110.000 de locuitori, iar la Târgu Jiu, după ultimul recensământ 73.000 de locuitori. De la 110.000 de persoane strângem 320 de tone de deșeuri colectate selectiv, iar de la 73.000 de persoane numai 27 de tone de deșeuri colectate selectiv. Este foarte puțin”, a declarat Luis Popa, directorul Direcției Județene de Salubritate și Protecția Animalelor Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS