10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjȘefii de la Ambulanță recunosc că o salvare a fost trimisă după 7 zile să preia o fetiță grav bolnavă

Șefii de la Ambulanță recunosc că o salvare a fost trimisă după 7 zile să preia o fetiță grav bolnavă

Conducerea Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Gorj recunosc că o salvare a fost trimisă după 7 zile să preia o fetiță grav bolnavă.

La nivelul Serviciului de Ambulanță Județean Gorj a fost declanșată luni o verificare internă, după ce o fetiță de 1 an și 5 luni, grav bolnavă, a așteptat 7 zile după o salvare. Micuța Maria este din Tismana a fost internată în ianuarie cu degenerare cerebrală severă, la Spitalul clinic de copii din București.

După mai multe încercări de tratament, medicul curant a decis că boala este deja în stadiul terminal și fetița va fi transferată în Gorj. A fost solicitată o ambulanță cu medic în data de 26 ianuarie, însă Serviciul de Ambulanță Județean Gorj a trimis salvarea cu medic abia pe 2 februarie. Copila este dependentă de oxigen și avea nevoie de o ambulanță cu toate dotările și cu medic. În cele din urmă a ajuns acasă, la Tismana, însă ieri a revenit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, pentru că starea i s-a înrăutățit.

Au așteptat o ambulanță din județele vecine

Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Gorj, Tiberiu Tătaru, a declarat că au fost începute verificări interne legat de ambulanța trimisă abia după 7 zile să o ia pe fetiță din București. Tătaru a explicat de ce salvarea a fost trimisă atât de târziu în București.

„Copilul nu a fost abandonat. Nu poate fi considerat un abandon atâta timp cât este sub supraveghere medicală, în spital. În plus, în urma discuțiilor cu medicul curant, ni s-a comunicat că această externare poate fi efectuată în decurs de câteva zile.

Conform adresei D.S.U., nr. 4778345/2016: „După transferul de urgență al unui pacient către un alt județ, în speță București, ambulanța poate prelua la întoarcere un pacient care se externează dintr-un spital din județul respectiv sau dintr-un spital de pe traseu. De asemenea se va colabora cu S.J.A. – urile învecinate, acestea putând prelua un pacient care trebuie externat atunci cand tranzitează județul de domiciliu al acestuia.”

După solicitarea externării, s-a menținut legătura cu dr. E. D., medicul curant de la Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu” București, care a fost informată despre posibilitățile de a efectua externarea ca și caz asociat, luându-se în considerare și posibilitatea de a fi efectuată și cu alt Serviciu județean de ambulanță din județele învecinate. În acest sens a fost informat de către Dispeceratul Integrat Județean și C.O.S.U. (Centrul Operativ pentru Situații de Urgență). Deoarece în intervalul 27.01.2023 – 01.02.2023 nu a fost nici un transfer cu medic din județul Gorj către București, s-a luat decizia ca în noaptea de 01.02.2023, ora 23:50, să se efectueze externarea cu o ambulanță tip C2, conducerea S.J.A. Gorj desemnând un medic la domiciliu care să asigure urgențele majore din județ”, a precizat Tiberiu Tătaru, managerul Servicului de Ambulanță Județean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS