10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjExpert independent în cazul accidentului de la Cariera Jilț Sud

Expert independent în cazul accidentului de la Cariera Jilț Sud

Se cere expert independent în cazul accidentului de la Cariera Jilț Sud, pentru că șeful RAR e în conducerea CEO.

Un sindicalist din cadrul UMC Jilț, din Complexul Energetic Oltenia (CEO), cere un expert independent în cazul autoturismului implicat în accidentul colectiv de muncă soldat cu moartea a 3 mineri și rănirea altor zece. Marius Berca, membru al Sindicatului din cadrul Carierei Jilț Nord, a declarat că pentru a asigura o expertiză obiectivă a mașinii ar fi necesar un expert independent, având în vedere legătura dintre RAR Gorj și Complexul Energetic Oltenia. Astfel, șeful Registrului Auto Român, Șerban Predescu, este membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia.

„Ca să nu existe niciun semn de întrebare cu privire la expertiza tehnică a vehiculului ar trebui să fie realizată în altă parte. Toată lumea își dorește să afle adevărul legat de producerea accidentului de la Cariera Jilț Sud și să fie trași la răspundere toți cei vinovați”, a declarat Marius Berca. Vehiculul a fost transportat la RAR Gorj pentru o expertiză.

IPJ face anchetă pentru ucidere din culpă

Este de precizat că Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj a deschis un dosar penal în urma accidentului de muncă mortal de la Cariera Jilț Sud.

„La data de 17 ianuarie, Secția 3 Poliție Rurală Motru a fost sesizată cu privire la producerea unui eveniment în incinta Carierei Jilț Sud, din localitatea Mătăsari. La nivelul IPJ Gorj, s-a constituit echipa operativă formată din polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalistic, Poliției Municipiului Motru și Secției 3 Poliție Rurală Motru, care s-au deplasat la fața locului, pentru efectuarea cercetării.

Polițiștii au stabilit că, în jurul orei 13.30, un bărbat, de 51 de ani, angajat al unei societăți comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilț, în care erau transportați angajați ai carierei miniere, a pierdut controlul autoutilitarei la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferență de circa 3 metri de sol. Polițiștii au stabilit faptul că, în interiorul autoutilitarei, la momentul producerii incidentului, pe lângă muncitori, se mai aflau și două tuburi metalice de acetilenă.

În urma evenimentului, a rezultat rănirea a nouă persoane și decesul a trei bărbați, de 29, 38, respectiv 48 de ani. Conducătorul auto a fost transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale, urmând să îi fie recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Cercetările sunt continuate de polițiști, sub supravegherea unității de parchet competente, pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și condițiilor în care s-a produs evenimentul”, conform IPJ Gorj.

La CEO face verificări și Corpul de Control din Ministerul Energiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS