10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Facturi uriașe la energie pentru medicii de familie

Gorj: Facturi uriașe la energie pentru medicii de familie

Medicii de familie sunt puși să achite facturile la energie în baza plafonului maxim stabilit prin legislație.

Este vorba de 1,3 lei pe kilowatt, după cum a precizat Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatelor Medicilor de Familie din Gorj. Acesta a solicitat lămuriri furnizorului de electricitate de la care a aflat că medicii de familie nu sunt considerați nici IMM-uri, nici persoane fizice autorizate și nu pot fi taxați ca un consumator casnic. În actul normativ care reglementează plafonarea prețurilor la energie medicii de familie au fost lăsați în aer. Sunt sute de medici de familie în Gorj și mii la nivel național în situația de a achita facturile la plafonul maxim.

„Noi nu suntem IMM-uri să plătim ca ei. Nu suntem nici casnici, nimici persoane fizice autorizate. Suntem cabinete medicale individuale. Nu suntem mari consumatori. Avem două camere în care ne desfășurăm activitatea. Nu știu de ce nu s-au gândit și la noi. Suntem sute de medici în dilemă la nivel județean și mii la nivel național. Vom fi puși la plafonul maxim de 1,3 lei. Este vorba de o profesie liberală și trebuie să achităm ca avocații, notarii, arhitecții”, a declarat Mihai Moisescu, medic de familie din Gorj.

A cerut lămuriri la furnizor

Medicul Mihai Moisescu a solicitat lămuriri recent de la furnizor, însă a aflat că nu poate fi încadrat nici măcar la categoria IMM.

„Notificare_lipsă date publice privind încadrarea în categoria IMM. Stimate client, Ca urmare a verificărilor efectuate la nivelul registrelor și evidentelor publice existente, nu s-a putut valida că va încadrați în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, astfel cum acestea sunt definite în Legea nr.346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare. Prin urmare, pentru a beneficia de prevederile art. 1, alin.1, litera c) din Ordonanța de urgență nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, este necesar ca în termen de 5 zile lucrătoare de la data prezentei să ne comunicați înscrisuri care dovedesc încadrarea dumneavoastră în categoria întreprinderilor mici și mijlocii. Mai multe detalii pot fi regăsite în informarea atașată. Vă mulțumim, Echipa CEZ Vanzare”, conform companiei de electricitate.

Mihai Moisescu a cerut ajutor și parlamentarilor de Gorj care au promis că vor analiza situația și vor ridica problema la nivel central.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS