9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii sunt în top la locuințe neasigurate

Gorjenii sunt în top la locuințe neasigurate

Gorjul se află în topul județelor cu un număr foarte mic de locuințe asigurate contra dezastrelor.

Asigurarea locuințelor este prevăzută de legislație și pot fi aplicate amenzi în cazul în care se constată că proprietarii nu au casa sau apartamentul asigurat. Potrivit statisticilor de la nivel central, cele mai puține gospodării asigurate sunt în județe din Oltenia, respectiv în Gorj, Olt și Mehedinți.

Statistica la nivel național arată că doar 4 din 5 locuințe sunt asigurate. În lipsa unei asigurări, proprietarul nu poate beneficia de despăgubiri în cazul unor pagube produse locuinței, în conformitate cu polița încheiată. Județul Gorj are o structură geografică aparte. Predomină zona deluroasă și sunt multe puncte în care se pot produce alunecări de teren sau inundații. Prin urmare, locuitorii județului ar trebui să se grăbească să achite o poliță de asigurare.

Între 10 și 20 de euro

Asigurarea standard costă 10 sau 20 de euro și asigură un pachet de bază în cazul producerii de dezastre. PAD reprezintă polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale și, prin legea nr. 260/2008, fiecare proprietar de locuință este obligat să dețina una. Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale acoperă trei riscuri: cutremur de pământ, alunecări de teren și inundație, provocate de fenomene naturale.

Pentru locuințele tip A poate fi achiziționată o poliță de asigurare de 10 euro, pentru cele de tip B o poliță de 20 de euro. Polița PAD de 20 euro pe an acoperă daune de până la 20.000 euro produse asupra locuinței de inundații, cutremure sau alunecări de teren, din cauze naturale. Fără asigurarea respectivă, persoanele păgubite la dezastre nu vor avea acces la banii necesari pentru reconstrucție sau o altă locuință.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS