19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn parlamentar explică asocierea dintre CEO și OMW: Nu au avut cu cine!

Un parlamentar explică asocierea dintre CEO și OMW: Nu au avut cu cine!

Senatorul PNL Gorj, Ion Iordache, susține că la nivelul județului Gorj nu avea cine să realizeze investițiile propuse de Complexul Energetic Oltenia.

Ion Iordache a precizat că oferta de asociere de la nivelul județului Gorj a fost una inexistentă și s-a mers pe variantele existente la nivel național. Trimiterea este către OMW Petrom care va construi împreună cu producătorul de curent electric din Oltenia patru parcuri fotovoltaice, în cadrul unor societăți mixte și va avea acces la sute de hectare de teren. Iordache a spus că ar fi existat obligativitatea existenței unor societăți mixte, având în vedere că finanțarea pentru investiție ar fi putut fi considerată un nou ajutor de stat pentru Complexul Energetic Oltenia.

„Aceasta a fost situația. Nu au avut cu cine să facă de la noi din județ. S-au asociat cu OMW. Dacă nu au un partener care să vină cu 50% se considera ajutor de stat. Complexul Energetic Oltenia singur nu putea să facă și nu putea să se asocieze cu alte companii de stat pentru că era considerat ajutor de stat. Noile investiții ar trebui să fie gata destul de repede”, a declarat Ion Iordache, parlamentar de Gorj. Parcurile fotovoltaice ar trebui să fie finalizate în 2024, iar grupurile pe gaze naturale în 2026.

Se vor închide grupurile pe bază de cărbune

Parlamentar de Gorj, Ion Iordache, recunoaște faptul că termocentralele pe bază de cărbune se află la final de drum. Sunt ultimii ani ai grupurilor din Complexul Energetic Oltenia, potrivit deciziilor luate și la nivel central. Senatoul PNL Gorj, Ion Iordache, a declarat la un post local de radio că a purtat discuții cu persoane din Complexul Energetic Oltenia de la care a aflat societatea își va reduce activitatea și urmează să se axeze pe noile investiții. „Am discutat cu oameni din Complexul Energetic Oltenia…Se pare că CEO se duce către o zonă de… va avea o evoluție naturală. Îi vine timpul, se reduc sursele de cărbune. Îmbătrânesc grupurile energetice. Apar și investițiile care înlocuiesc acea energie care pleacă. Ce iese din piață, este înlocuit. Pentru locurile de muncă ce se reduc, apar alternativele.”, a declarat la un post local de radio senatorul de Gorj, Ion Iordache.

8 parcuri fotovoltaice și 2 grupuri pe gaze naturale

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să construiască 8 parcuri fotovoltaice și două grupuri pe gaze naturale. Cele 8 parcuri fotovoltaice vor fi amenajate pe haldele de steril din carierele miniere, respectiv pe fostele depozite de zgură și cenușă de la termocentralele din județele Gorj și Dolj.

Pentru realizarea investițiilor Complexul Energetic Oltenia va semna sau a semnat acorduri de asociere cu trei mari companii. Este vorba de OMW Petrom pentru construirea a patru parcuri fotovoltaice, cu ALRO pentru construirea unui grup pe gaze naturale la Sucursala Electrocentrale de la Turceni și cu Tinmar Energy pentru construirea a patru parcuri fotovoltaice și a unui grup pe gaze naturale la Sucursala Electrocentrale Turceni.

Obiectivul este ca grupurile pe bază de cărbune să fie reunite separat într-o filială și să fie închise treptat. Toate activitățile companiei energetice vor funcționa ulterior în cadrul unui holding. Mulți specialiști atrag atenția însă ca grupurile pe bază de cărbune să nu fie închise până când nu vor fi date în folosință grupurile pe gaze naturale și parcurile fotovoltaice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS