5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCreștere alarmantă a numărului de accidente cu ATV-urile în zona montană

Creștere alarmantă a numărului de accidente cu ATV-urile în zona montană

Salvamontiștii gorjeni se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește numărul de accidente produse în zona montană.

Cele mai multe se referă la utilizarea ATV-urilor pentru deplasare sau pentru agrement. Vizată este în principal zona turistică montană Rânca. Aici sunt câteva centre pentru închirierea de echipamente pentru practicarea sporturilor de iarnă sau pentru deplasarea prin stațiunea montană. Este vorba inclusiv de ATV-uri care sunt disponibile nu numai la închiriere contra cost, ci și gratuit la anumite unități de cazare. Problema este că în multe cazuri ATV-urile sunt conduse de persoane care nu dețin un permis auto, cu toate că legislația rutieră prevede obligativitatea permisului de conducere în cazul cetățenilor care conduc astfel de vehicule.

Accidente în fiecare săptămână

În ultima lună, salvamontiștii gorjeni au înregistrat săptămânal intervenții la accidente cu ATV-ul în stațiunea montană Rânca. Cei mai mulți răniți în accidente cu ATV-ul au fost persoane foarte tinere. Potrivit lui Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Județean al Salvamont Gorj, numai de la începutul acestui an și până în prezent au fost înregistrate 10 accidente cu ATV-uri în zona Rânca.

Sabin Cornoiu trage un semnal de alarmă cu unele dintre accidente s-au soldat cu rănirea gravă a persoanelor respective. În plus, au fost situații în care cei care conduc ATV-urile refuză să poarte casa de protecție și își asumă prin semnătură acest lucru, la centrele de închiriere. „Am avut peste 50 de intervenții în Rânca de la începutul anului. Peste 10 dintre acestea au fost la accidente cu ATV-uri. Oameni tineri care fac tot felul de manevre pe zăpadă sau pe noroi pe care noi nu le facem pentru că este foarte periculos. Ajung cu fracturi inclusiv la coloana vertebrală. Viața este schimbată radical într-o secundă de neatenție. Îngrijorător este că unii semnează la centrele de închiriere că nu vor să poarte casca. Sunt și cazuri în care ATV-ul este predat unei persoane fără permis auto”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Serviciului de Ambulanță Județean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS