17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBuget de peste 40 de milioane de lei pentru reabilitarea surselor de apă ale orașului Târgu Jiu

Buget de peste 40 de milioane de lei pentru reabilitarea surselor de apă ale orașului Târgu Jiu

Sursele de apă ale municipiului Târgu Jiu vor intra într-un amplu proces de reabilitare în acest an. Titularul investiției este Aparegio Gorj, administratorul sistemului de apă și canalizare, iar beneficiar este municipiul Târgu Jiu.

Orașul se confruntă de ani de zile cu probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă și menajeră în perioadele cu secetă și consum mare de apă. Sursele de apă sunt de zeci de ani nemodernizate, iar unele nu mai sunt accesibile, din cauza pierderilor de pe conducta de transport. În cazul conductei de la Vâja acestea ajunseseră la peste 90%. Prin urmare, pierderile erau mai mari decât beneficiile. În cele din urmă s-a decis renunțarea la sursa respectivă și de atunci a trecut mai bine de un deceniu. Așadar, municipiul Târgu Jiu a rămas fără una din cele mai importante conducte de alimentare cu apă potabilă. Proiectul de peste 40 de milioane de lei se referă inclusiv la modernizarea surse de alimentare cu apă de la Vâja.

Vor fi modernizate patru surse de suprafață

Bugetul aprobat deja la nivelul Aparegio Gorj este asigurat din fonduri europene. Suma de peste 40 de milioane de lei va fi utilizată pentru serviciile de proiectare și execuția lucrărilor la sursele de apă și aducțiunile:

  • Runcu,
  • Vâja Clocotiş,
  • Sohodol,
  • Șușița.

La jumătatea lunii martie va fi stabilită și compania care va realiza proiectarea și lucrările. „Lucrările de construcție pentru proiectarea și execuția de lucrări includ: Sector 1: Sistem de alimentare cu apă Târgu Jiu, pentru care s-au propus următoarele lucrări: Reabilitare sursa Șușița Verde. Reabilitare sursa Runcu. Reabilitare aducțiune sursa Șușița Verde, Dealul Targului. Reabilitare aducțiune sursa Vâja Clocotiș- camera încărcare Runcu.

Reabilitare aducțiune sursa Sohodol-camera încărcare Runcu. Durata de execuție – 885 zile (29 luni), din care 275 zile (9 luni) proiectare și 610 zile (20 luni) execuție. Lucrările constau în: Proiectul tehnic detaliat pentru obiectivele de investiție descrise în Caietul de Sarcini. Durata prevăzută la Sectiunea II.2.7 reprezintă perioada de execuție a lucrărilor și nu cuprinde perioada de garanție de 1.095 zile”, conform Aparegio Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS